Sådan forbedrer du dine blodsukkerniveauer

422 millioner mennesker verden over lider af diabetes. De fleste af dem kæmper med alvorlige blodsukkersvingninger og dertil knyttede effekter på det neurologiske og hjertekarsystemet. Med træning, den rigtige mad og faste, kan du få dine værdier under kontrol!

Det være sig vingummibjørne, lakrids eller chokolade - slik har længe været mistænkt for at udløse diabetes. Men det er ikke nødvendigvis sukkeret, der resulterer i diabetes. Som forskning nu har afsløret, øger en generelt usund kost, fedme og blodsukkerniveauet risikoen for at udvikle type 2-diabetes mellitus. Selv sunde, atletiske børn og voksne kan udvikle diabetes type 1, som normalt er forårsaget af genetiske faktorer.

Øget blodsukker- og diabetesrisiko kan måles med et langvarigt blodsukkerværdi HbA1c. I denne artikel vil vi forklare, hvad denne værdi går ud på, og hvad du kan gøre ved hypoglykæmi eller hypoglykæmi.

Diabetes mellitus

EnLangsigtet blodsukkerværdi HbA1c er især relevant for mennesker, der lider af diabetes. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er diabetes mellitus en af de mest almindelige sygdomme, med omkring 422 millioner mennesker, der lever med diabetes på verdensplan i 2014. Type 2-diabetes er især udbredt blandt ældre.

For virkelig at forstå det kliniske billede af den udbredte sygdom diabetes, er det vigtigt at være i stand til at klassificere de vigtigste udtryk omkring sygdommen: bugspytkirtel, insulin, blodsukker, type 1 diabetes og type 2 diabetes.

Hvad er insulin?

Bugspytkirtlen producerer hormonet insulin. Det regulerer blodsukkeret, dvs. glukoseindholdet i blodet, og fungerer som en nøgle. Det åbner cellemembranen udefra, så sukkeret fra blodet kan komme ind i cellen og forsyne den med energi. Når sukkeret er ankommet i cellen, falder sukkerindholdet i blodet[1].

Generelt tillader insulin sukkeret at komme ind i cellerne. I tilfælde af diabetes mellitus kan kroppen ikke transportere sukkeret i blodet ind i cellerne. Sukkeret (glukose) cirkulerer fortsat i blodet, hvilket får blodsukkeret til at stige. Diabetes er forårsaget af insulinmangel eller ubrugelig insulin. Der er tre forskellige former:

 • Diabetes mellitus type 1 - absolut insulinmangel
 • Diabetes mellitus type 2 - relativ insulinmangel
 • Graviditetsdiabetes - relativ insulinmangel under graviditet

Forskellen mellem diabetes mellitus type 1 og type 2

I tilfælde af diabetes type 1 producerer bugspytkirtlen ikke længere insulin fordi den er forringet af virusinfektioner eller genetiske disponeringer. Type 1-diabetes påvirker børn og unge type 2-diabetes, derimod er det mere sandsynligt, at det er resultatet af en usund kost og fedme: Ved denne sygdom producerer bugspytkirtlen insulin, men kan ikke åbne cellemembranen. Fedtceller står i vejen for insulin. Dette er grunden til, at glukose forbliver i blodet, og blodsukkeret stiger[2].

Diabetesrisiko på grund af D-vitaminmangel

Det er godt at vide: Der er en Nord-Syd kløft i Europa med hensyn til diabetes mellitus type 1. I Skandinavien er markant flere mennesker berørt end i Sydeuropa. Forskere antager, at genetiske årsager er ansvarlige og en D-vitaminmangel, der er udbredt i Nordeuropa. Sol-vitamin D skal beskytte bugspytkirtlen mod infektioner, der svækker dens funktion[3].

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes er et relativt almindeligt klinisk billede. I de fleste tilfælde forekommer forhøjede blodsukkerniveauer i anden halvdel af graviditeten. Følgende faktorer øger risikoen for at udvikle diabetes type 2 under graviditet[4]:

 • Den gravide kvinde lider af alvorlig fedme.
 • Kvinden havde allerede udviklet diabetes i en tidligere graviditet.
 • Type 2-diabetes er almindelig i kvindens familie.

Derfor skal du gennemgå regelmæssige medicinske undersøgelser. Hvis du får diagnosen svangerskabsdiabetes, skal du kontrollere dit blodsukkerniveau. I værste tilfælde kan dårligt justeret graviditetsdiabetes føre til spontanabort. Efter fødslen løser denne form for diabetes sig selv[5].

Aktuel viden - Amning beskytter mod diabetes mellitus type 2

Det tyske institut for ernæringsforskning undersøgte risikoen for at udvikle diabetes type 2 hos ammende mødre. Undersøgelsen fandt, at ikke-ammende deltagere udviste en stærkere tendens[6]. Forskere ved Tysk Center for Diabetesforskning mistænker, at amning beskytter kvinder mod type 2-diabetes, når de har haft graviditetsdiabetes.[7].

Blodsukker og HbA1c

Sukker er som brændstof til kroppen. Vores hjerne, muskler og organer fungerer på fuld hastighed, når insulin fodrer dem med denne energikilde. Brød, kartofler, ris, frugt og slik indeholder kulhydrater, kemiske sukkerkæder. De består af glukose eller fruktose, der omdannes til glukose i kroppen. Selv i munden nedbryder substanser i spyt langkædede kulhydrater til glukosemolekyler. Kun i denne form kan kroppen indføre kulhydrater i blodbanen via slimhinden i tyndtarmen - blodsukkeret stiger og bugspytkirtlen frigiver insulin.

Hvilke blodsukkerniveau betragtes som normale?

Læger måler normalt blodsukker i den internationale enhed millimol pr. liter (mmol / L). I Tyskland bruges ofte enheden milligramm pr. deciliter (mg / dl). Hvorvidt dit blodsukker er inden for et sundt område, afhænger af, om du faster eller har spist[8, 9].

Sundhedstilstand / målværdier på bestemte tidspunkter

Efter at værestået op (fastende)

Før du spiser

Mindst 90 minutter efter at have spist

Sund

 

72-108 mg/dl

< 140 mg/dl

Diabetes mellitus Type 2

 

72-126 mg/dl

< 153 mg/dl

Diabetes mellitus Type 1

90-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Børn med diabetes

72-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Ændret af: National Institute for Health and Care Excellence

Godt at vide: For at konvertere blodsukkerværdien fra mg / dl til mmol / L til, skal du dele værdien med 18. 72 mg / dl resulterer derfor i 4 mmol/L.

Ubalance i blodsukker og deres konsekvenser

Det er vanskeligt for en diabetiker at opretholde et konstant godt blodsukkerniveau. Med den rigtige terapi og livsstil kan du dog sigte mod et sundt blodsukkerniveau for at undgå konsekvenserne af blodsukkersvingninger. Både hypoglykæmi og hyperglykæmi har en negativ effekt på din krop.

Hvis dit blodsukker falder til et meget lavt niveau, kan dette føre til anfald ud over de sædvanlige symptomer. I de værste tilfælde kan svær hypoglykæmi medføre, at du mister bevidstheden[15].

Hyperglykæmi i en længere periode er forbundet med langvarig skade. Skader på nervecellerne forårsager følelsesløshed især i fødderne. Saccharificerede molekyler deponeres i stigende grad i øjet, hvilket kan føre til nedsat syn. Højt blodsukkerniveau gør det også vanskeligt for nyrerne og hjertekarrene at klare. Risikoen for at udvikle nyreproblemer eller endda lide et slagtilfælde øger[16].

Aktuel viden: Højt blodsukker og HbA1c forringer hjernen

Ifølge den nyeste forskning ældes din hjerne hurtigere, hvis du lider af diabetes med kontinuerlig hyperglykæmi. I undersøgelsen var diabetikerens hjerne fem år ældre end en sund frivillig. Tilsvarende kan diabetes fremme indtræden af demens. For at reducere risikoen skal patienter forsøge at opnå en kontinuerlig optimal HbA1c-værdi med den rigtige behandling[19].

Hvad udgør et forhøjet blodsukkerniveau?

Læger anser forhøjet blodsukker for at være til stede, når fastende blodsukker overstiger 126 milligram per deciliter. Da kroppen frigiver betydelige mængder af stresshormonet cortisol om morgenen, kan det faste blodsukker være større end 126 mg / dl om morgenen. Cortisol øger mængden af glukose i blodet[10, 11].

Drengen med det højeste blodsukker i verden: Amerikaneren Michael Buonocore blev indlagt på hospitalet i 2008 med et blodsukkerniveau på 2656 mg / dl. Han fik diagnosen diabetes mellitus type 1[12].

Hvad er HbA1c-værdien?

Langsigtet blodsukker HbA1c angiver dit gennemsnitlige blodsukkerniveau i løbet af tre måneder. Sukker fastgør sig til blodpigmentets hæmoglobin i blodet, hvilket får det til at "nedbryde". Vi kalder det sukkerholdige blodpigment "glycohemoglobin", "hemoglobin A1c" eller "HbA1c".

Jo højere HbA1c-værdi er, jo mere saccharificerede hæmoglobinpartikler i blodet. Det betyder, at du har haft forhøjet blodsukkerniveau i denne periode. I tysktalende lande angives HbA1c-værdien normalt som en procentvis værdi den beskriver andelen af HbA1c i det samlede hæmoglobin. Læger kan bruge denne værdi til at diagnosticere diabetes mellitus[13].

Hvilke HbA1c-værdier er normale? - Et overblik

HbA1c-værdi

Forklaring

< 5,7 procent

Normalt interval

5,7 procent < 6,5 procent

Gråt område (præ-diabetes) - afklar

= 6,5 procent

Forøget (mulig diabetes) - skal afklares

6,5 - 7 procent som målinterval for diabetikere

Hvis din HbA1c-værdi ligger inden for det såkaldte grå interval, taler læger om præ-diabetes. I dette blodsukkerinterval øges risikoen for at udvikle diabetes. Især mennesker, der er overvægtige og har en ubalanceret diæt, falder inden for denne kategori. En sund kost og tilstrækkelig motion kan minimere denne risiko. Hvis din værdi er større end eller lig med 6,5 procent, antager læger, at du har diabetes. En omfattende blodprøve gør det muligt for læger at bekræfte diagnosen.

Kort sagt - Blodsukker og HbA1c:
Blodsukkerværdien angiver hvor meget glukose er der i blodet. HbA1c-værdien fungerer som en langtidshukommelse for vores sukkerindhold i blodet. Det giver information om blodsukkerniveauet i de sidste tre måneder. Begge parametre er vigtige i diagnosen diabetes mellitus og er især relevante for diabetikere.

Årsager til hyperglykæmi og hypoglykæmi

Forskellige faktorer får blodsukkeret til at stige eller formindskes. Normalt gendanner hormoner balancen mellem disse udsving. Dette fungerer dog kun i begrænset omfang hos diabetikere. Som et resultat svinger deres blodsukkerbalance mere, hvilket får dem til at lide hyppigere hypoglykæmi og hyperglykæmi .

Hvad forårsager hypoglykæmi?

Hvis mængden af insulin er for høj falder blodsukkeret hurtigt. For meget sukker kommer ind i cellerne. Følgende forhold reducerer dit blodsukkerniveau betydeligt[14]:

 • Brug af mere insulin og medicin end nødvendigt
 • Omfattende fysisk aktivitet
 • Høj belastningsbelastning
 • Stort alkoholforbrug
 • Faste og udeladelse af måltider (især ved diabetes type 1)

Du bør ikke undervurdere hypoglykæmi - det faldende blodsukkerniveau skal modvirkes. Bær altid din glukosemåler og dextrose med dig for at undgå de farlige følger af hypoglykæmi.

Godt at vide: I sjældne tilfælde kan godartede tumorer også føre til hypoglykæmi. De såkaldte insulinomer producerer overskydende insulin, hvilket får blodsukkerniveauet til at falde. I Tyskland risikerer hver 200. person at udvikle et insulinom. Især mennesker over 50 år rammes[15] .

Hvad øger blodsukkerniveauet?

Hyperglykæmi påvirker hovedsageligt diabetikere. Glukose forbliver i blodet på grund af mangel på insultin Blodsukkerniveauet kan også stige på grund af[16]:

 • stor belastning
 • brug af kortisonpræparater
 • infektioner
 • mangel på motion

Symptomer på hypoglykæmi og hypoglykæmi

Svingninger i blodsukkerniveauet går ikke upåaktet hen. Dit hjerte løb, forvirring sætter ind, og din følelsesmæssige tilstand svinger mellem angst og vrede. Hypoglykæmi og hypoglykæmi kan være farligt, hvis du ikke reagerer hurtigt. Problemet med ubalance i blodsukkeret: Jo oftere du lider af dem, jo værre kan du føle dem over tid. Mennesker med hyppig hypoglykæmi bemærker, at deres blodsukker er lavt enten for sent eller slet ikke, hvilket kan have livstruende konsekvenser [17, 18].

Hvordan kan jeg se, om mit blodsukker er lavt eller for højt?

Hypoglykæmi[15]

Hyperglykæmi[16]

Hjerteløb

øget vandladning

Voldsom appetit

øget tørst

koncentrationsbesvær, træthed, forvirring, angstanfald, følelsesmæssige udbrud

Træthed

øget sveden, kulderystelser, svage knæ

Hovedpine

Behandling - Optimer blodsukkeret og HbA1c

6 tip til forbedrede blodsukkerværdier over længere tid

Regelmæssige undersøgelser foretaget af familielæger og diabetologer er vigtige for en godt justeret HbA1c-værdi. Dog en hel del af ansvar ligger også hos de berørte. Den rigtige insulin- og medicinterapi kan bruges til at justere blodsukkerniveauet meget godt. I tilfælde af udsving i blodsukkerniveauet skal patienter imidlertid handle korrekt for at forhindre helbredsproblemer. Ideelt set bør ikke kun diabetikeren, men også familiemedlemmer, venner og partnere informeres.

Hvad gør jeg i tilfælde af hypoglykæmi?

Du skal handle hurtigt! Hypoglykæmi behandles bedst med hurtigt absorberet sukker: dextrose, slik, Coca Cola og juice. Afhængigt af værdien anbefales det at bruge følgende remedier. Efter 15 minutter skal du kontrollere, om værdien er steget[20].

Blodsukker
level

Dextrose

Coca Cola

Regular-
sugar

Frugt
-juice

< 80 mg / dl

1 tablet

50 ml

1 tsk. fortyndet i vand

100 ml.

< 70 mg. / dl.

1. 5 tabletter

75 ml.

1.5 tsk. fortyndet i vand

150 ml.

< 60 mg. / dl.

2 tabletter

100 ml

1 Spsk. fortyndet i vand

200 ml.

< 50 mg. / dl.

2,5 tabletter

125 ml. spiseskeer

1,5 spiseskeer opløst i vand

250 ml.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit blodsukker ikke stiger?

Du kan ikke være alene i en situation som denne! Følgende skal overvejes[21]:

 • Få hjælp. Fortæl din partner, nabo eller en person i din umiddelbare nærhed.
 • Fortsæt med at forbruge hurtigt absorberbare kulhydrater, og kontroller dine værdier hvert 15. minut.
 • Hvis værdien falder markant, skal du kontakte 911.
 • Ha altid en glucagon-sprøjte praktisk. Glucagon er insulinantagonisten og øger blodsukkeret.

Hvordan kan jeg sænke højt blodsukker?

Du kan modvirke højt blodsukker med insulin. Din diabetolog vil drøfte den mængde insulin, der er nødvendig i tilfælde af hyperglykæmi med dig. Træning kan sænke dit blodsukker, men hvis du udvikler hyperglykæmi, vil dit blodsukker stige markant som følge af træning[22].

Hvad er den bedste måde at sænke en høj HbA1c-værdi på?

Med den rigtige medicin og livsstil kan du forbedre din HbA1c-værdi og holde den på et optimalt niveau. Dette er især vigtigt for mennesker, der lider af diabetes. Som diabetiker skal du kontrollere din HbA1c hver tredje måned og dit blodsukkerniveau flere gange om dagen. Fortsæt med at spise en sund kost. I mange tilfælde er type 2-diabetikere i stand til at kontrollere deres sygdom så godt ved at ændre deres diæt og tabe sig, at de kun tager få eller ingen medicin overhovedet[23, 24, 25].

Type-1-diabetes strong>

Type-2-diabetes strong>

Juster insulinterapi korrekt

Juster insulin- og medicinterapi korrekt

Træn regelmæssigt

Træn regelmæssigt, tab dig

Undgå fødevarer med et højt glykemisk indeks

Undgå fødevarer med et højt glykemisk indeks, spis healthy

Kontroller blodsukkeret regelmæssigt

Diskuter kontinuerlig blodsukkerkontrol med din læge

Kontroller blodsukkeret regelmæssigt

Kontroller HbA1c-værdien hver tredje måned

Kontroller HbA1c-værdien hver tredje måned

Magnesium - En hjælp til diabetes type 2?

Kosttilskud med Magnesiumtilskud kan hjælpe diabetikere af type 2 med at få deres blodsukker under kontrol. Mineralet fremmer effektiviteten af insulin. Dette tillader kroppen at transportere mere sukker ind i cellerne[26].

Hvad er det glykæmiske indeks?

Det glykæmiske indeks angiver, hvor hurtigt og hvor stærkt blodsukkeret stiger, når du spiser et bestemt fødevare. hurtigere dit blodsukker stiger, jo mere insulin har din krop behov. For eksempel er hvide melprodukter, hvid ris, græskar og slik mad med et højt glykemisk indeks. Hele kornprodukter og de fleste frugter får blodsukkerniveauet ikke til at stige så drastisk[27].

Aktuel viden: Intermitterende faste i diabetes mellitus type 2

Intermitterende fastebliver stadig vigtigere. I løbet af dagen skal du have en fasteperiode på 16 timer, hvor du kun må drikke vand og te. Du kan kun spise i de resterende otte timer. Den mest populære metode er at spise to måltider mellem 12:00 til 8:00 p.m. og derefter hurtigt. Ifølge en undersøgelse i World Journal of Diabetes kan intermitterende faste hjælpe diabetikere af type 2 med at forbedre deres blodsukkerniveau og tabe sig. De lange faser af ikke at spise vil immobilisere dit blodsukker, og dit stofskifte går til dine fedtreserver. Husk en ting: Så snart din pancreas frigiver insulin, standses din fedtstofskifte[28, 29].

Hvad skal en diabetiker overveje, inden du træner ??

Hvis du træner, skal du kontrollere dit blodsukker en time før. Hvis værdien er mindre end 100 mg pr. deciliter, skal du spise to tabletter med dextrose eller en banan. Hvis værdien er over 200 milligram pr. deciliter eller under 80 milligram per deciliter, skal du vente på, at værdien normaliseres. Det er også bedst at kontrollere dit blodsukkerniveau efter træning, da du normalt ikke bemærker hypoglykæmi under træning[22].

Vigtigt: Du skal ikke kun kontrollere dit blodsukker inden du træner, men også inden du kører i et køretøj!

HbA1c-test

HbA1c-værdien er den vigtigste parameter for at undersøge den aktuelle blodsukkerkontrol af en diabetiker. Ud over diabetikere bør personer med høj risiko for diabetes have deres blodsukkerniveau kontrolleret. Hvis du er overvægtig med en familiehistorie med diabetes, er det også en god ide at overvåge dem.

En HbA1c-test er fordelagtig af følgende grunde[30]:

 • Du behøver ikke administrere det på tom mave.
 • Det kan kontrolleres når som helst.
 • Det giver oplysninger om dit blodsukker i de sidste tre måneder.
 • Det kræver kun en lille mængde blod.

Hvem kontrollerer din HbA1c-værdi?

langvarig blodsukkertest Familielæger, diabetologer og nogle farmaceuter er i stand til at kontrollere dit langvarige blodsukkerniveau - men du kan også foretage en selvtest derhjemme. Ved cerascreen® HbA1c-test skal du tage en lille mængde blod fra fingerspidsen. Et speciallaboratorium analyserer blodprøven for at bestemme dit langvarige blodsukker og bruger den til at bestemme det gennemsnitlige blodsukker i de sidste tre måneder.

 

 

 

HbA1c blodsukkerværdi - med et overblik

Hvad er HbA1c-værdien?

HbA1c-værdien kaldes også langvarigt blodsukker. Den giver information om det gennemsnitlige blodsukkerniveau i de sidste tre måneder. I tysktalende lande angives HbA1c-værdien normalt som en procentvis værdi internationalt også i millimol pr. mol (mmol / mol).

Hvad angiver HbA1c-værdien?

Hvis HbA1c-værdien er over 6,5 procent, er dit blodsukker for højt. Du kan lide af diabetes. Med en værdi på 5,7 til 6,5 procent øges din risiko for diabetes. Diabetes mellitus er en tilstand, der er forbundet med ubalance i blodsukkeret. Dette er forårsaget af mangel på insulin.

Hvordan kan jeg sænke min HbA1c-værdi?

For at optimere din HbA1c-værdi anbefaler vi: regelmæssig fysisk aktivitet, en afbalanceret diæt, en godt justeret medicinterapi og regelmæssig blodsukker og HbA1c-overvågning. Intermitterende faste antages at hjælpe diabetikere af type 2 med optimeringen i henhold til de nyeste undersøgelser.

Hvad sker der i tilfælde af hypoglykæmi og hypoglykæmi?

Hypoglykæmi opstår, når et overskud af insulin får glukoseniveauet til at falde. Ekstrem fysisk aktivitet kan også nedsætte blodsukkeret. Hyperglykæmi opstår, når der ikke er nok insulin i kroppen, eller når du er stresset. Hvis du er hypoglykæmisk, vil du med mindre sandsynlighed være i stand til at koncentrere dig, dine knæ bliver svage, og du bemærker øget sved. Hyperglykæmi manifesteres af en øget trang til vandladning og en stærk tørstefølelse.


Kilder

 1. Pschyrembel Online | Insulin, https://www.pschyrembel.de/Insulin/H07H2/doc/
 2. Pschyrembel Online | Diabetes mellitus, https://www.pschyrembel.de/Diabetes%20mellitus/K05U4
 3. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-1-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6214.html
 4. Helmholtz Zentrum München. Schwangerschaftsdiabetes tritt bei ca. 4,5 % auf, https://www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de/erkrankungsformen/schwangerschaftsdiabetes/verbreitung/index.html
 5. National Health Service. Gestational diabetes, https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
 6. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-2-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6994.html
 7. Bundeszentrum für Ernährung. Wie Stillen vor Diabetes schützt: Der Stoffwechsel verändert sich, https://www.bzfe.de/inhalt/wie-stillen-vor-diabetes-schuetzt-27778.html
 8. Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Nationale VersorgungsLeitlinie Therapie des Typ-2-Diabetes – Langfassung, 1. Auflage. Version 4. 2013, zuletzt geändert: November 2014. Available from: www.dm-therapie.versorgungsleitlinien.de; [cited: 02.11.2018]; DOI: 10.6101/AZQ/000213
 9. pmhdev: Blood Glucose Monitoring - National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024698/
 10. WHO | Diabetes programme, http://www.who.int/diabetes/en/
 11. Freckmann, G., Hagenlocher, S., Baumstark, A., Jendrike, N., Gillen, R.C., Rössner, K., Haug, C.: Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 1, 695–703 (2007)
 12. Guinness World Records. Highest blood sugar level, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-blood-sugar-level
 13. Neal, B., Perkovic, V., Mahaffey, K.W., de Zeeuw, D., Fulcher, G., Erondu, N., Shaw, W., Law, G., Desai, M., Matthews, D.R.: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes. N. Engl. J. Med. 377, 644–657 (2017). doi:10.1056/nejmoa1611925
 14. Mayo Clinic. Hypoglycemia - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
 15. Informationen für Patienten und Fachleute aus erster Hand - Schwerpunkt: Endokrinologie / Diabetologie, http://www.diabetes-deutschland.de/insulinom/
 16. Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631
 17. Spero, D., BSN, RN: Low Blood Sugar Symptoms But Normal Levels, https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-blood-sugar-symptoms-but-normal-levels/
 18. American Diabetes Assiciation. Hypoglycemia (Low Blood Glucose), http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
 19. Blutzucker versus Denkleistung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7371.html
 20. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney DIseases (NIDDK). Low Blood Glucose (Hypoglycemia), https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
 21. Blauw, H., Wendl, I., DeVries, J.H., Heise, T., Jax, T., PCDIAB consortium: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of various glucagon dosages at different blood glucose levels. Diabetes Obes. Metab. 18, 34–39 (2016). doi:10.1111/dom.12571
 22. Shugart, C., Jackson, J., Fields, K.B.: Diabetes in Sports. Sports Health. 2, 29–38 (2010). doi:10.1177/1941738109347974
 23. Pettus, J., Stenger, P., Schachner, H.C., Dunne, N., Parkes, J.L., Pardo, S., Edelman, S.V.: Testing versus guessing blood glucose values: impact on self-care behaviors in type 2 diabetes. Curr. Med. Res. Opin. 30, 1795–1802 (2014). doi:10.1185/03007995.2014.929097
 24. Pan, B., Ge, L., Xun, Y.-Q., Chen, Y.-J., Gao, C.-Y., Han, X., Zuo, L.-Q., Shan, H.-Q., Yang, K.-H., Ding, G.-W., Tian, J.-H.: Exercise training modalities in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and network meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 15, 72 (2018). doi:10.1186/s12966-018-0703-3
 25. Hermanns, N., Schumann, B., Kulzer, B., Haak, T.: The impact of continuous glucose monitoring on low interstitial glucose values and low blood glucose values assessed by point-of-care blood glucose meters: results of a crossover trial. J. Diabetes Sci. Technol. 8, 516–522 (2014). doi:10.1177/1932296814524105
 26. Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
 27. American Diabetes Association. Glycemic Index and Diabetes, http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
 28. Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A.: Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl. Res. J. Lab. Clin. Med. 164, 302–311 (2014). doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013
 29. Arnason, T.G., Bowen, M.W., Mansell, K.D.: Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. World J. Diabetes. 8, 154–164 (2017). doi:10.4239/wjd.v8.i4.154
 30. Saudek, C.D., Brick, J.C.: The Clinical Use of Hemoglobin A1c. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 3, 629–634 (2009)