Genkendelse og korrigering af jernmangel

Jernmangel betragtes som et af de mest almindelige mangelsymptomer i verden og er den mest udbredte årsag til anæmi. Hvis du opdager en mangel, kan du modvirke dette med en målrettet ændring i kost eller jerntilskud.

Blod smager som jern. Enhver, der nogensinde har skåret fingeren og slikket blodet, vil vide det. Den metalliske smag er ikke tilfældigt: hæmoglobin, det røde blodpigment, består hovedsageligt af jern. Jern spiller en vigtig rolle i bloddannelse og transport af ilt gennem blodet. Hvis der ikke er nok jern i kroppen, kan det føre til anæmi, en såkaldt jernmangelanæmi.

I denne artikel lærer du, hvordan du får nok jern fra din diæt - selvom du er vegetar eller veganer. Du vil også finde ud af, hvad der forårsager jernmangel, hvordan en mangel manifesteres, og hvordan man bestemmer det, samt om jerntilskud giver mening, og hvorfor du ikke bør tage jern på en mistanke.

Jern- og jernmangel

Jern er en del af gruppen af væsentlige sporelementer. Væsentlige sporstoffer kan ikke produceres af kroppen selv. Vi er nødt til at absorbere dem gennem mad.

Den menneskelige krop indeholder i gennemsnit fire til fem gram jern. Jern forekommer i forskellige former. Femogtyve procent er opbevaringsstrygejern såsom ferritin, som kroppen bruger til at opbevare jern i leveren og knoglemarven. Op til tre procent er indeholdt i transportproteinet transferrin, som bruges til at transportere jern gennem blodet. Det meste af jernet i kroppen er bundet til det røde blodpigment hemoglobin 1.

Hvorfor har folk brug for jern?

Hver eneste celle i vores krop kræver jern. Jern hjælper med ilttransport og bloddannelse i kroppen. Uden jern produceres der mindre af det røde blodpigment hæmoglobin. Hæmoglobin transporterer inhaleret ilt fra lungerne til hele kroppen. Cellerne har brug for ilt for at udføre deres metaboliske processer. Sådan leverer jern energi. Sporelementet transporterer også kuldioxid tilbage i lungerne og ilt ind i muskelcellerne 1.

Jern styrker også hud, hår og negle, er forbundet med immunsystemet og den glatte udvikling af graviditet 2–4 sup>.

Hvad sker der i tilfælde af jernmangel?

Jernmangel er et af de mest almindelige mangelsymptomer over hele verden. I henhold til National Consumption Study opfylder 14 procent af mænd og 58 procent af kvinder i Tyskland ikke deres anbefalede daglige jernkrav. Dette kan resultere i jernmangelanæmi. Denne form for anæmi ledsages normalt af meget forskellige symptomer som bleghed, en følelse af svaghed og hårtab. Ældre, gravide kvinder, veganere og vegetarer samt mennesker med mave-tarmsygdomme har en øget risiko for jernmangel5,6.

Dagligt jern krav til kvinder

Hvad er det daglige jernkrav?

Hvor meget jern du har brug for, afhænger af dit køn og din alder. I henhold til anbefalingerne fra det tyske ernæringsselskab (DGE), skal mænd forbruge ti milligram jern om dagen og kvinder 15 milligram. Kvinder har et større behov på grund af menstruation - de mister også jern med deres blod.

Gravide kvinder har det største behov med 30 milligram og ammende kvinder har 20 milligram om dagen. Fra overgangsalder har kvinder normalt ikke længere et øget behov7.

Anbefalet indtag

Jern i mg/dag

m

w

Børn (1 til 10 år)

8

10

Børn (10 til 19 år)

12

15

Voksne (19 til 50 år)

10

15

Voksne 51 år eller ældre

10

10

Gravide kvinder

 

30

Ammende kvinder

20

Kilde: https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/eisen/

U.S. National Institute of Health har lignende henstillinger. Det råder desuden vegetarer, at multiplicere det anbefalede daglige nødvendige indtag med 1,88.

Risikogrupper: Hvem har en høj risiko for jernmangel?

Jernforsyningen i Tyskland er generelt god. Imidlertid er visse mennesker modtagelige for jernmangel5,9 af forskellige grunde. Disse inkluderer følgende risikogrupper10–12:

 • Gravide kvinder og ammende mødre har et øget behov - i første omgang er der behov for mere blod til det ufødte barn, derefter til modermælken.
 • I nogle tilfælde kan ældrelider af manglende appetit- og tyggeproblemer og som et resultat forbruge ikke nok næringsstoffer.
 • Vegetarer og veganere forbruger mindre eller intet bivalent jern fra animalsk mad, som kroppen kan absorbere særligt godt.
 • Tarmene mennesker med kroniske mave-tarm-forstyrrelse optager ofte ikke korrekt jern.
 • Professionelle atleter har et højere krav og spiser ofte en diæt lavt i jern.

Hvis du hører til en af ??risikogrupperne, kan det være værd at kontrollere din forsyning regelmæssigt med en jerntest. Du bør dog ikke bruge nogen jerntilskud uden en tidligere laboratorietest. Ellers risikerer du overskydende jern og hæmochromatose.

Symptomer på jernmangel

Hvis du ikke har tilstrækkelige mængder jern i kroppen, kan sporelementet ikke længere udføre sin vigtigste funktion så godt som det skal: levere ilt til cellerne. Celler, der ikke modtager nok ilt, producerer mindre energi, og deres funktioner er begrænset.

Dette gælder blandt andet hjernen: Hvis den ikke modtager nok ilt, kan det resultere i koncentrationsproblemer og træthed. Yderligere symptomer på en mangel er1,5:

 • hårtab, skrøbelige negle, revne mundhjørne
 • svaghed, reduceret ydelse, hovedpine
 • anæmi (jernmangelanæmi)

Jernmangel og hårtab

Et muligt resultat af jernmangel er hårtab. Jern spiller en afgørende rolle i bloddannelse - og hår har et højt blodbehov. Hvis bloddannelsen i kroppen ikke løber ordentligt, reducerer kroppen først blodstrømmen til de dele af kroppen, der ikke er vigtige for at overleve - og dette inkluderer hår. Hvis håret ikke modtager nok blod som et resultat, begynder det at falde ud2.

Videnskabelige fund

Den gode nyhed er, at du muligvis kan stoppe hårtab ved at tage det rigtige jerntilskud, hvis du mister hår på grund af en jernmangel. En undersøgelse, der blev foretaget i 2002, viste for eksempel, at deltagerne øgede deres jernniveauer (ferritinniveau) fra 33 til 89 milligram pr. liter i gennemsnit i seks måneder. På samme tid blev deres hårtab reduceret med 39 procent13.

Kan jern forhindre hårtab?

Årsager til jernmangel

Det er let at se, hvornår der er jernmangel: Din krop bruger mere jern, end den modtager, jernlagrene tømmes10. Mulige årsager er blodtab, en diæt lav i jern, et øget behov for eksempel under graviditet eller konkurrencedygtige sportsgrene.

Jernmangelanæmi: Jernmangel er den mest almindelige årsag til anæmi. Det er ansvarligt for omkring 50 procent af tilfælde af anæmi. Med anæmi produceres blodpigmenthemoglobin ikke i tilstrækkelige mængder. Af denne grund kan blodet kun transportere ilt gennem kroppen i begrænset omfang14.

Blodtab

Hver gang du mister blod, gælder dette for skader, menstruationsblødning, bloddonationer, dialyse og indre blødninger. Intern blødning kan være forårsaget af tarmsvulster og andre mave-tarmsygdomme15.

Nedsat indtag

En grund til en jernmangel kan være, at du simpelthen ikke forbruger nok jern i din diæt. Dette kan f.eks. være tilfældet for mennesker, der er i diæt, der spiser en streng vegetarisk eller vegansk diæt, der lider af anoreksi eller tarmparasitter.

Imidlertid er der også sygdomme, der får mindre jern til at komme ind i blodet fra tarmen. Undersøgelser har vist, at omkring to tredjedele af mennesker med kroniske inflammatoriske tarmsygdomme såsom Crohns sygdom udvikler jernmangelanæmi. Cøliaki kan også føre til jernmangel16-18.

Jernmangel under graviditet

Gravide kvinder har brug for mere jern for at forsyne livmoderen, placenta og embryo med blod og ilt - især i slutningen af ??deres graviditet 19. Gravide kvinders krop skal producere 30-40 procent mere blod.. Det daglige jernbehov fordobles derfor fra 15 milligram til 30 milligram per dag 20. Undersøgelser viser, at op til 30 procent af forventede mødre i Europa udvikler jernmangelanæmi på grund af det høje krav til jern 15.

Forskere diskuterer stadig, hvilken effekt en jernmangel kan have på barnet. Nogle undersøgelser antyder, at anæmi øger risikoen for sygdom hos mor og barn og gør for tidlige fødsler og aborter mere sandsynlige 20. I andre undersøgelser blev børn, hvis mødre havde brugt jerntilskud under graviditeten, født med en sundere fødsel 11,21.

Jernmangel hos konkurrerende atleter

Undersøgelser viser, at konkurrencedygtige atleter og ambitiøse hobbyidrætsfolk har et øget behov for jern, især under udholdenhedsidræt. Der er flere teorier om, hvorfor atleter har brug for mere jern: fra et højere blodvolumen og svedproduktion til minimale blødninger i føddernes blodkar. Ifølge en teori fremmer konkurrencedygtig sport frigivelsen af ??leverproteinet hepcidin, som blokerer absorptionen af ??jern i tarmen. Derudover spiser udholdenhedsatleter ofte en diæt rig på kulhydrater og lavt kød og dermed lavt i jern 22.

Godt at vide: En jernmangel er især restriktiv for atleter, fordi det kan reducere den fysiske ydeevne. Jern sikrer, at ilt og næringsstoffer når musklerne. Hvis denne funktion er begrænset, kan dette føre til et fald i ydeevne og muskelkramper23.

Test for jernmangel

Du kan opdage en jernmangel ved at tage en blodprøve. Der er flere værdier, som et laboratorium kan bestemme. Hemogoblin afslører for eksempel, hvor meget jern der cirkulerer i blodet på læsningstidspunktet.

Læger bestemmer ofte ferritin, opbevaringsform af jern. I laboratoriet registreres mængden af ??ferritin i en milliliter blod. Dette antyder en generel forsyning med jern. Hos mennesker med kroniske leversygdomme eller inflammatoriske reaktioner i kroppen kan ferritinniveauer imidlertid forhøjes uden jernmangel. I sådanne tilfælde kan læger indsamle yderligere blodværdier for at være på den sikre side24.

cerascreen¨ Ferritin test

cerascreen¨ Ferritin test er en blodprøve for at kontrollere for ferritin, lagringsjernet. Du kan udføre denne test derhjemme ved hjælp af vores testkit. Bare tag en lille mængde blod fra fingerspidsen og send prøven til vores laboratorium, hvor ferritinværdien bestemmes. Din resultatrapport angiver, om dine ferritinniveauer er inden for det normale interval.

Behandling af en jernmangel: Ernæring

Vegetariske måltider, der er rige på jern

Er dine jernniveauer for lave? En ændring i diæt er ofte løsningen. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, eller hvis der er en alvorlig mangel eller en sygdom forbundet med jernmangel, kan jerntilskud være nyttige.

Hvilke fødevarer indeholder jern?

Jern findes i dyreprodukter - saltede sild, svinekød og oksekødelever og kyllingæg er især rige på jern.

Blandt plantebaserede fødevarer bælgfrugter og fuldkornsprodukter indeholder især meget jern, men også kantareller, spinat og rødbeder. Jern findes også i nogle frugttyper, herunder kaki, kokosnød, morbær og tørrede abrikoser.

Følgende fødevarer er rigest på jern25:

Fødevarer

Jernindhold (milligram pr. 100 gram)

Saltede sild

20,0

Svinelever

18,0 p>

Amaranth

9,0

Quinoa

8,0

Linser

8,0

Æggeblommer

7,2

Oksekød

6,9 p>

Sorghum

6,9

Sojabønner

6,6

Kantareller

6,5 p>

Hvide bønner

6,2 p>

Havre

5,4

Ærter p>

5,0

For dem med jer med en sød tand: 25 gram mørk chokolade tillader ikke kun, at din krop frigiver lykkehormoner, men forsyner den også med tre milligram jern25!

Hvorfor er jern fra animalske produkter bedre end jern fra planter?

Jernet fra dyre fødevarer har en højere biotilgængelighed. Dette betyder, at vores krop kan udnytte den bedre. Dyrefoder, især oksekød og svinekød, indeholder ofte det såkaldte hæmjern, som tyndtarmen kan absorbere direkte i blodbanen. Til gengæld skal jern fra plantebaserede fødevarer først omdannes til tarmen. En stor del af jernet går tabt i processen: Mens kroppen absorberer op til 20 procent af animalsk jern, absorberer den kun fem procent5 af plantebaserede fødevarer.

Hvorfor er C-vitamin vigtig for jernforsyningen?

Du kan hjælpe dig selv lidt med at støtte din krop i at bruge jernet. I dette tilfælde er det også muligt at give dig selv tilstrækkeligt med sporelementet via en vegetarisk eller vegansk kost. Nøglen er C-vitamin. Vitaminet fremmer absorptionen af ??jern i tarmen. Et glas appelsinjuice vil hjælpe dig med at udnytte jernet bedre fra hele kornsbrød eller havregryn. En anden mulighed: Forbered en grøn smoothie med frisk frugt og jernrig spinat eller grønnkål.

Godt at vide: Vil du optimere dit jernindtag med C-vitamin? Disse C-vitaminbomber kan hjælpe: broccoli, grønnkål, rosenkål, urter (persille, karse, fennikel), paprika, spinat, rosemuppe, jordbær, orange, solbær.

Rød frugtsaft, såsom tomat, drue og blommesaft er også en stor kilde til jern. I apoteker og helsekostbutikker kan du ofte købe særlige safter, der indeholder meget jern og som hurtigt vil dække dine daglige behov. Det bedste ved sådanne drikkevarer er at sikre sig, at de indeholder C-vitamin for at understøtte absorption, og at der ikke tilsættes unødvendigt sukker25.

Hvad forstyrrer absorptionen af ??jern?

Mens vitamin C forbedrer jernabsorptionen, har andre fødevarekomponenter den modsatte virkning. Disse såkaldte anti-næringsstoffer inkluderer1,5,26:

 • Mejeriprodukter: Calciumsalte i mejeriprodukter
 • Hele kornprodukter: Lignin og fytater i fuldkornsprodukter
 • Oxalsyre i spinat, rødbeder, rabarber og kakao
 • Fosfat i Coca Cola
 • Polyphenol i kaffe og te

Du bør ikke drikke te, kaffe og mælk direkte med dine måltider - eller du risikerer at ødelægge jernet i dit måltid. Til dine korn kan du bruge yoghurt i stedet for mælk eller urtealternativer som soja, ris eller havreholdige drikkevarer.

hulkornsprodukter og spinat er også en god kilde til jern og reducerer absorptionen af ??jern. Du kan dog modvirke dette let: Blødgør hele kornprodukter og bælgplanter i vand og vask og kog spinat grundigt. Dette fjerner de fleste af næringsstofferne 1.

Godt at vide: Aspirin reducerer jernabsorptionen. Dette skyldes ingrediensen salicylat.

Kort sagt: Du kan behandle en mild jernmangel med den rigtige diæt. Dyrefoder indeholder jern af høj kvalitet, der når blodet direkte fra tarmen. Tarmen absorberer kun små mængder jern fra plantebaserede fødevarer. Du kan øge dit jernindtag ved at tage yderligere C-vitamin. Hæmmere, der forringer absorptionen, kan ofte fjernes fra mad ved vask, madlavning og blødgøring.

Jernpræparater

Gravid kvinde tager jerntilskud

Hvis du har en jernmangel, kan du hurtigt genopfylde dine reserver med jernpræparater. Disse præparater findes normalt i form af tabletter eller som kosttilskud i pulvere, kapsler og dråber. Nogle fås over disk, andre kræver en recept eller kan kun købes på apoteker.

Du bør ikke spise jerntilskud, hvis du er under mistanke for at indtage for meget jern. For meget jern kan nemlig også være skadeligt for dit helbred. Du skal kontrollere din jernforsyning på forhånd - for eksempel ved at besøge en læge eller ved at udføre en medicinsk selvtest derhjemme. p>

Hvornår skal jeg forbruge jern?

Kroppen er bedst i stand til at absorbere jern om morgenen på tom mave. Det anbefales at tage jerntilskud en halv time til en time før morgenmaden. Drik et glas appelsin- eller frugtsaft eller en anden drik indeholdende C-vitamin . Du bør ikke drikke te eller kaffe i mindst to timer før og efter indtagelse af dette produkt. Nogle jerntilskud er medicin - i dette tilfælde skal du følge instruktionerne i indlægssedlen.

Hvilke jerntilskud skal jeg tage - og hvor længe?

Hvis du vil genopfylde dine reserver, skal du være særlig opmærksom på jernets kvalitet. Bivalent jern, er det bedste valg, da det er denne form, som kroppen kan absorbere bedst. En almindelig jernforbindelse, som også anbefales af læger, er Jern- (II) -sulfat5,24.

Hvor længe du skal tage forberedelserne afhænger af, hvor alvorlig din mangel er, og hvor stort dit behov er. En tommelfingerregel er, at det tager mindst 40 til 50 dage at genopfylde udtømmede reserver.

Jerntilskud kan også have bivirkninger såsom mavesmerter og forstoppelse.. Hvis du ikke kan tolerere et præparat, kan du prøve at tage det to timer efter et måltid eller skifte til trivalent jern 27.

Godt at vide: Jernpræparater kan få afføring til at blive mørk - dette er ingen grund til bekymring.

Hvornår har jeg brug for infusioner eller injektioner?

For nogle mennesker er præparater ikke nok til at genopfylde jernreserverne. I disse tilfælde kan læger kontrollere dine værdier og administrere infektioner eller infusioner i høj dosis 28.

Mulige årsager til, at konventionelle jernpræparater ikke fungerer, er 29:

 • Tarmene kan have alvorlige vanskeligheder med at absorbere jern
 • .
 • Mængden af ??rødt blodpigment skal øges hurtigt . Dette kan for eksempel være nødvendigt hos kvinder i tredje trimester af graviditeten.
 • Kronisk blødning er til stede, normalt på grund af arvelige sygdomme som Oslers sygdom.

Overskydende jern

Det kan også ske, at der ikke er tilstrækkelig, men for meget jern, der cirkulerer i kroppen. Læger kalder denne hæmochromatose, jernretention sygdommen. I de fleste tilfælde skyldes genetik: kroppen beholder for meget jern 30 på grund af en genetisk defekt. Andre årsager er sjældne, herunder leversygdom og nedsat bloddannelse31. Mennesker, der modtager bloddonationer, udvikler også undertiden overskydende jern 32.

Et overskud af jern kan forårsage symptomer, der påvirker hele kroppen, såsom en bronzefarvning af huden . Det øger også risikoen for sygdomme som30:

 • Leversygdomme
 • Hjertearytmier
 • Diabetes type 2
 • Impotens

Blodudslipning hjælper med at forhindre disse følger. Lægen tager 500 ml blod en eller to gange om ugen for at tømme jernreserverne. Hvis jernniveauer falder, kan blodprøver indsamles sjældnere. Ikke desto mindre skal behandlingen udføres i livet30.

Jernmangel - Kort overblik

Hvad er jern?

Jern er et vigtigt sporelement, som mennesker skal indtage gennem mad. Vores krop har brug for jern til at danne det røde blodpigmenthæmoglobin og for at forsyne cellerne med ilt.

Hvad sker der i tilfælde af jernmangel?

Hvis der er en permanent mangel på jern i din krop, kan du opleve anæmi - jernmangelanæmi. Konsekvenserne kan variere fra bleghed, hovedpine og træthed til hårtab og sprøde negle.

Hvem er påvirket af jernmangel?

Kvinder har brug for mere jern end mænd, fordi de regelmæssigt mister jern i deres menstruationsperiode. Risikogrupper, der ofte lider af jernmangel, er: Gravide kvinder, ammende mødre, ældre, nyfødte og børn, alkoholikere, vegetarer, veganere, mennesker med sygdomme i mave-tarmkanalen og konkurrerende atleter.

Hvilke fødevarer indeholder jern?

Jern findes i kød, slagteaffald og æg såvel som i plantebaserede fødevarer såsom fuldkornsprodukter, bælgfrugter, spinat og grønnkål. Imidlertid kan den menneskelige krop absorbere jern fra dyre fødevarer markant bedre. Du kan støtte tarmen i anvendelsen af plantebaseret jern ved at kombinere det med C-vitamin.

Hvad kan jeg gøre i tilfælde af jernmangel?

Hvis der er en lille jernmangel, er det normalt nok at ændre din diæt og forbruge mere jernholdige fødevarer. Hvis manglen er alvorlig, eller tarmabsorptionen forstyrres, kan jerntilskud påfylde de tomme reserver.

Kilder

 1. Elmadfa I. Ernährungslehre. 3rd ed. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart; 2015.
 2. Park SY, Na SY, Kim JH, Cho S, Lee JH. Iron Plays a Certain Role in Patterned Hair Loss. J Korean Med Sci. 2013;28(6):934-938. doi:10.3346/jkms.2013.28.6.934
 3. Wright JA, Richards T, Srai SKS. The role of iron in the skin and cutaneous wound healing. Front Pharmacol. 2014;5. doi:10.3389/fphar.2014.00156
 4. Cherayil BJ. Iron and immunity: immunological consequences of iron deficiency and overload. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2010;58(6):407-415. doi:10.1007/s00005-010-0095-9
 5. Verbraucherzentrale. Eisen: Qualität nicht Quantität ist die Frage. https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/eisen-qualitaet-nicht-quantitaet-ist-die-frage-8026. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 6. Dupont C. [Prevalence of iron deficiency]. Arch Pediatr Organe Off Soc Francaise Pediatr. 2017;24(5S):5S45-45S48. doi:10.1016/S0929-693X(17)24009-3
 7. Deutsche Gesellschaft für Ernährung. Eisen. https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/eisen/. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 8. Office of Dietary Supplements - Iron. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/. Accessed May 11, 2018.
 9. Kasper H. Ernährungsmedizin Und Diätetik. 12th ed. Urban & Fischer Verlag/Elsevier GmbH; 2014.
 10. Wie kommt es zum Eisenmangel? - Landesärztekammer Baden-Württemberg. http://www.aerztekammer-bw.de/20buerger/30patientenratgeber/a_f/eisenmangel.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 11. Schwangerschaft: Eisen verhindert Mangelgeburten. https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/54900/Schwangerschaft-Eisen-verhindert-Mangelgeburten. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 12. Eisenaufnahme bei Kleinkindern in Europa teilweise zu gering. https://www.ernaehrungs-umschau.de/news/12-02-2015-eisenaufnahme-bei-kleinkindern-in-europa-teilweise-zu-gering/. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 13. Daniells S, Hardy G. Hair loss in long-term or home parenteral nutrition: are micronutrient deficiencies to blame?: Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(6):690-697. doi:10.1097/MCO.0b013e32833ece02
 14. Hempel EV, Bollard ER. The Evidence-Based Evaluation of Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2016;100(5):1065-1075. doi:10.1016/j.mcna.2016.04.015
 15. Eisenmangel und Eisenmangelanämie — Onkopedia. https://www.onkopedia.com/de/onkopedia/guidelines/eisenmangel-und-eisenmangelanaemie/@@view/html/index.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 16. Murawska N, Fabisiak A, Fichna J. Anemia of Chronic Disease and Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment. Inflamm Bowel Dis. 2016;22(5):1198-1208. doi:10.1097/MIB.0000000000000648
 17. Freeman HJ. Iron deficiency anemia in celiac disease. World J Gastroenterol WJG. 2015;21(31):9233-9238. doi:10.3748/wjg.v21.i31.9233
 18. Cappellini MD, Comin‐Colet J, de Francisco A, et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017;92(10):1068-1078. doi:10.1002/ajh.24820
 19. Mei Z, Cogswell ME, Looker AC, et al. Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2006. Am J Clin Nutr. 2011;93(6):1312-1320. doi:10.3945/ajcn.110.007195
 20. Cantor AG, Bougatsos C, Dana T, Blazina I, McDonagh M. Routine iron supplementation and screening for iron deficiency anemia in pregnancy: a systematic review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2015;162(8):566-576. doi:10.7326/M14-2932
 21. Bundeszentrum für Ernährung. Richtig essen in der Schwangerschaft, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6590.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 22. Clénin G, Cordes M, Huber A, et al. Iron deficiency in sports – definition, influence on performance and therapy. Swiss Med Wkly. 2015;145(4344). doi:10.4414/smw.2015.14196
 23. Burden RJ, Pollock N, Whyte GP, et al. Effect of Intravenous Iron on Aerobic Capacity and Iron Metabolism in Elite Athletes. Med Sci Sports Exerc. 2015;47(7):1399-1407. doi:10.1249/MSS.0000000000000568
 24. Behnisch, W., Muckenthaler, M., Kulozik, A. S1-Leitlinie: Eisenmangelanämie.; 2016.
 25. Der Kleine Souci, Fachmann, Kraut. Lebensmitteltabelle Für Die Praxis. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart; 2004.
 26. Ärztezeitung. Kein Tee oder Kaffee zu Eisenpräparaten. https://www.aerztezeitung.de/panorama/ernaehrung/article/502349/kein-tee-kaffee-eisenpraeparaten.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
 27. Universitätsklinikum Freiburg. Eisen im Blut wichtig für Ihre Leistungsfähigkeit. https://www.uniklinik-freiburg.de/fileadmin/mediapool/09_zentren/izg/pdf/Spende/140908_Eisen-Flyer_6Seiten.pdf. Accessed April 25, 2018.
 28. Low MS, Grigoriadis G. Iron deficiency and new insights into therapy. Med J Aust. 2017;207(2):81-87. doi:10.5694/mja16.01304
 29. Camaschella C. Iron deficiency: new insights into diagnosis and treatment. ASH Educ Program Book. 2015;2015(1):8-13. doi:10.1182/asheducation-2015.1.8
 30. Pschyrembel Online | Hämochromatose. https://www.pschyrembel.de/H%C3%A4mochromatose/K09AD/doc/. Accessed May 8, 2018.
 31. Bacon BR, Adams PC, Kowdley KV, Powell LW, Tavill AS. Diagnosis and Management of Hemochromatosis: 2011 Practice Guideline by the American Association for the Study of Liver Diseases. Hepatol Baltim Md. 2011;54(1):328-343. doi:10.1002/hep.24330
 32. Ärzteblatt DÄG Redaktion Deutsches. Therapie der sekundären Hämochromatose. Deutsches Ärzteblatt. https://www.aerzteblatt.de/archiv/65437/Therapie-der-sekundaeren-Haemochromatose. Published July 24, 2009. Accessed July 12, 2019.