Sådan håndteres et højt kolesteroltal og for højt blodtryk

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen lider mere end en ud af tre mennesker over hele verden af et for højt kolesteroltal. Medicin såsom statiner kan beskytte dig mod hjerteproblemer forårsaget af høje kolesterolniveauer. Men den rigtige diæt og en passende træningsrutine kan også hjælpe med at forbedre kolesterolniveauerne.

I lang tid blev forbruget af æg demoniseret på grund af deres høje kolesterolindhold. Men ikke alt kolesterol er ens. I medicin skelner vi mellem sundt HDL-kolesterol og usundt LDL-kolesterol. Og æg er sprængfyldt af sundt HDL-kolesterol, som endda kan beskytte dig mod hjertekarsygdomme.

Find ud af, hvad kolesterol gør for din krop, og hvorfor LDL-kolesterol kan være så skadeligt for dit helbred. Vi forklarer, hvordan du kan sænke et for højt kolesteroltal gennem diæt og motion under en statinbehandling. På samme måde som statiner kan forbedre dit kolesteroltal, yder visse fødevarer også et vigtigt bidrag til dit hjertes sundhed!

Hvad er Kolesterol?

Kolesterol er et lipofilt stof der fremstilles i leveren. Dette fedt i blodet stabiliserer vores cellemembraner og hjælper med fedtfordøjelsen. Kroppen fremstiller hormoner som fx østrogen, cortisol og D-vitamin fra kolesterol. Vi forbruger også kolesterol gennem vores diæt: Jo mere kolesterol vi spiser, jo mindre kolesterol er leveren [1, 2].

Hvad er HDL aog LDL kolesterol?

Kolesterol strømmer ikke frit gennem kropsvæskerne, men er indeholdt i to særlige proteiner: HDL- og LDL-Proteiner. Mens HDL-proteiner absorberer kolesterol fra kroppens celler og transporterer det til leveren, inkorporerer LDL-proteiner kolesterol i cellemembranerne. Høje niveauer af LDL-kolesterol forårsager sundhedsmæssige problemer, såsom højt blodtryk og andre hjerte-kar-sygdomme[1].

Godt at vide: 75 procent af det totale kolesterol i kroppen er bundet til LDL-proteiner[3].

Hvorfor er LDL-kolesterol skadeligt?

Forholdet mellem LDL og HDL-kolesterol er relevant for dit helbred: LDL-delen bør ikke være fremherskende! Tænk på begge proteiner som en pakkeleveringstjeneste: LDL leverer pakkerne til pakkeristationen, cellemembranerne. HDL henter dem der oppe og bringer dem til pakkesstationen, leveren. Hvis LDL er fremherskende i kroppen, opbevares der for mange kolesterolpakker i cellemembranerne: HDL-proteiner er ikke i stand til at nedbryde overskydende kolesterol. Pakkerne ophobes og klæber til blodkarene, hvilket får blodgennemstrømningen til at stoppe. LDL-kolesterol fører til forkalkning af blodkar over tid, hvilket øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og blodpropper. Da blodgennemstrømningen afbrydes, kan vitale næringsstoffer ikke komme ind i kroppens celler[1, 4].

Forhøjede Kolesterolniveauer - Årsager

Forhøjede LDL- og lave HDL-niveauer er skadelige for hjertesundheden. Både livsstil og genetisk disponering kan påvirke kolesterolniveauer[1, 4].

Hvornår er mine kolesterolniveauer for høje? - Hvilke værdier er normale?

Lipidværdier

Normalt interval[5]

G Total kolesterol

= 5,0 mmol/l

LDL-kolesterol

< 2,59 mmol/l

HDL-kolesterol

> 0,9 mmol/l

LDL-HDL-forhold

< 3,0

Hvorfor er mine kolesterolniveauer forhøjet?

Et for højt kolesteroltal kan have en række forskellige årsager. Kolesterol fra mad er sandsynligvis ikke en af dem - det har meget lidt effekt på kolesterol i blodet. Dette betyder, at fødevarer med et for højt kolesteroltal sandsynligvis ikke fortjener deres dårlige omdømme. Hvordan opstår forhøjede kolesterolniveauer, hvis ikke gennem diæt? På den ene side påvirker vores genetiske disponering, hvor høje vores kolesterolniveauer er. Yderligere årsager til et for højt kolesteroltal er[1, 2]:

 • Køn og alder - Ældre mænd har et højere gennemsnitligt LDL-niveau end unge kvinder
 • Menopause - LDL-værdier stiger i overgangsalderen
 • Rygning og alkoholforbrug
 • Mangel på motion og fedme øger LDL og mindsker HDL-værdier
 • Diabetes, nyre, lever og skjoldbruskkirtel lidelser

Lavere kolesterolniveauer

Intet andet lægemiddel ordineres så ofte på verdensplan som statiner - medicinen til behandling af et for højt kolesteroltal. Så snart høje kolesterolniveauer opdages, kan de berørte tage yderligere foranstaltninger for at sænke deres niveauer udover statinbehandling. Forskellige øvelser og den rette mad kan hjælpe[6].

 Tips til et for højt kolesteroltal

Hvordan kan jeg naturligt sænke mit kolesterol?

En undersøgelse fra 2017 fra tidsskriftetLipider i Sundhed og Sygdom forklarer, at aerobic kan hjælpe med at sænke kolesterolet udover en statinbehandling. Fysisk aktivitet spiller en vigtig rolle i forøgelse af HDL og reduktion af LDL-kolesterol. Aerobic inkluderer sportsgrene som løb, cykling, svømning og stavgang[7, 8].

Hvilke fødevarer skal jeg spise, og hvilke skal jeg undlade at holde mig fra, hvis jeg lider af for højt kolesterol?

For at bekæmpe for højt kolesterol skal du undgå mad, der øger dine LDL-niveauer. Ud over de gode fødevarer, der er anført nedenfor, skal du sørge for, at du har nok omega-3-fedtsyrer. Disse kan have en støttende effekt på statinterapi. Du skal også være opmærksom på en diæt rig på fiber. Diætfibre kan reducere LDL-niveauer[1].

Fødevarer, der øger LDL-niveauer

Fødevarer, der sænker LDL og øger HDL-niveauer

Rapsolie, Kokosnøddeolie[9, 10]

Olivenolie[11]

Chips, stegte fødevarer, snacks på pose[12]

Mørk chokolade[13]

Slik[14]

Æg[15, 16]

Forarbejdet kød[17]

Psyllium frøskaller[18]

Alkohol

Laks[19]

Pasteuriserede mejeriprodukter[20]

Tumeric[21]

Produkter af hvidt mel, hvid ris[22]

Grøn te[23]

Fedt - Men kun sundt fedt, tak!
Hvis dine kolesterolniveauer skyrocket, skal du reducere mængden af mættet fedt i din diæt. Hvis du har et højt kolesteroltal, er det bedst at forbruge maksimalt 70 gram fedt om dagen. Sørg for, at mindst halvdelen af fedtet kommer fra olivenolie, valnøddeolie, fisk og æg. Hvad ost og spekemat angår, kan du nå til fedtfattige sorter. Men vær forsigtig: fedtfattige produkter kan indeholde meget sukker for at give maden mere smag. Du bør derfor tage et kig på ernæringsoplysningerne.

Det tilrådes at tilberede måltider med et lavt fedtindhold, dvs. damp, brise eller grill dem. Selvom kolesterol i kosten ikke påvirker kolesterol i blodet, skal du ikke forbruge mere end 300 mg kolesterol om dagen. Forskere er endnu ikke helt enige om, hvorvidt højere mængder kan påvirke kolesterolniveauer[8, 24–26].

Fødevarer

Kolesterol i Milligram pr. 100 gram

Smør

240

Leverpølse

160

Æg(size M)

115

Kyllingebryst

60

Gouda

59

Mælk (3,5% fedt)

13

Margarine

7

Olivenolie

1

Æggehvider

0

Diætfibre - Dit hjerte og tarme vil takke dig!

Frugt, grøntsager og korn af fuldkorn giver os ikke kun vigtige vitaminer, men også fibre, som kan have en positiv indflydelse på kolesterolniveauer.

Diætfibre findes i cellevæggene i plantefødevarer og er en ufordøjelig bestanddel af fødevarer. De holder os tilfredse og hjælper med at eliminere toksiner. Tarmbakterier elsker fiber, hvorfor de yder et vigtigt bidrag til tarmsundheden. Det tyske ernæringsselskab anbefaler et minimumsindtag på 30 milligram kostfiber pr. Dag. Kostfiber kan også reducere risikoen for tyktarmskræft. Diærefibren pektin findes i æbler, appelsiner, pærer og bær og beta-glucan fra havre bruges til at sænke kolesterol. Pectin stimulerer leveren til at producere vigtig galdesyre fra kroppens eget kolesterol: LDL-værdier falder [8, 27, 28] !

Vegetabilske steroler - Sådan bekæmper naturen kolesterol
Plantebaserede fødevarer indeholder steroler og steroler , som ligner kolesterol i dyrefødevarer. De har dog en anden effekt. Steroler forhindrer madkolesterol i at komme ind i blodomløbet. Som et resultat bruger kroppen mere af sit eget kolesterol, hvilket sænker LDL-niveauer. Steroler er rigelige i nødder, frø og vegetabilske olier. Margarin, mejeriprodukter og sojamælk er nu også beriget med steroler. Du skal dog ikke udelukkende stole på disse produkter for at holde dine kolesterolniveauer lave. Steroler kan forstyrre absorptionen af ??vitaminer, så undgå at tage for meget af dem[29].

Det europæiske agentur for fødevaresikkerhed anbefaler et maksimalt indtag på 2,4 gram plantesteroler om dagen. Så lidt som 100 gram frugt kan give dig tilstrækkelige mængder sterol.[1].

Niacin - Et vitamin, der forbedrer HDL-niveauer?
Som vitamin B12, hører niacin til gruppen af B-vitaminer. Forskning har vist, at niacinpræparater kan øge HDL-kolesterol med op til 30 procent. Indtagelse bør dog kun ske efter konsultation med en læge. I henhold til Mayo Klinikken i Californien har niacinpræparater kun en lille effekt i statinterapi[30].

Kort sagt: Træne regelmæssigt, helst aerobe øvelser, hvis dine kolesterolniveauer er forhøjede. Desuden kan omega-3-fedtsyrer fra koldt vandfisk eller linfrøolie, kostfiber fra fuldkornsprodukter og frugter og steroler fra frugter hjælpe dig med at sænke dit kolesteroltal!

Gurkemeje for højt kolesterol

Kolesteroltest

En kolesteroltest giver dig klarhed om dine kolesterolniveauer. Dette kan være nyttigt, hvis du hører til en af risikogrupperne, såsom en ældre mand eller en kvinde, der gennemgår overgangsalderen, hvis du ryger eller er overvægtig. Et besøg hos din familielæge eller en selvtest fra Internettet kan måle dit samlede kolesterol-,, LDL- og HDL-niveau. Derudover undersøges triglyceridniveauer ofte. Triglycerider er fedtmolekyler, der absorberes gennem din diæt. Forhøjede triglyceridniveauer er forbundet med forhøjede kolesterolniveauer og en høj risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. For et endeligt resultat skal en kolesteroltest altid udføres på en tom mave. Det er bedst, hvis du ikke har spist i tolv timer, før du samler blodprøve [2.

Cerascreen¨ Kolesteroltest - Mål dit kolesterol derhjemme!

Cerascreen¨-kolesteroltesten giver dig mulighed for at måle kolesterol- og triglyceridniveauer inden for dit eget hjem. Et par dråber blod samles fra fingerspidsen. Prøven sendes derefter til vores certificerede laboratorium. Efter evalueringen vil du modtage en detaljeret resultatrapport med konkrete anbefalinger til handling.

Kolesterol: Et kort overblik

Hvad er kolesterol?

Kolesterol produceres i leveren og indtages gennem mad. Det fungerer som et initialt stof til dannelse af D-vitamin, østrogen og cortisol. I blodet er kolesterol bundet til LDL- og HDL-proteiner. LDL-kolesterol betragtes som en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme. HDL-kolesterol nedbryder LDL-kolesterol.

Hvad er risikofaktorerne for forhøjede kolesterolniveauer?

Høje kolesterolniveauer er afhængige af køn, alder, genetisk disponering, alkohol- og nikotinforbrug samt eksisterende sygdomme som diabetes.

Hvordan behandles forhøjede kolesterolniveauer?

Læger ordinerer statiner, der viser sig effektivt at sænke kolesterolniveauer. Derudover kan en ordentlig diæt med cardioøvelser såsom løb hjælpe. Spise fiberrige fødevarer og sunde fedtstoffer fra laks, valnødder og olivenolie kan hjælpe med at optimere dine LDL- og HDL-niveauer.

Kilder

 1. Schweizerische Gesellschaft für Ernährung: Merkblatt Ernährung und erhöhter Cholesterinspiegel, http://www.sge-ssn.ch/media/merkblatt_ernaehrung_und_erhoehter_cholesterinspiegel_2011.pdf
 2. Pschyrembel Online | Cholesterin, https://www.pschyrembel.de/Cholesterin/K04TU/doc/
 3. Martin, S.S., Blumenthal, R.S., Miller, M.: LDL cholesterol: the lower the better. Med. Clin. North Am. 96, 13–26 (2012). doi:10.1016/j.mcna.2012.01.009
 4. Badimon, L., Vilahur, G.: LDL-cholesterol versus HDL-cholesterol in the atherosclerotic plaque: inflammatory resolution versus thrombotic chaos. Ann. N. Y. Acad. Sci. 1254, 18–32 (2012). doi:10.1111/j.1749-6632.2012.06480.x
 5. Schäffler, Arne: Laborwerte für Heilpraktiker. Georg Thieme Verlag (2014)
 6. Taylor, F., Huffman, M.D., Macedo, A.F., Moore, T.H.M., Burke, M., Davey Smith, G., Ward, K., Ebrahim, S.: Statins for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst. Rev. CD004816 (2013). doi:10.1002/14651858.CD004816.pub5
 7. Wang, Y., Xu, D.: Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 16, (2017). doi:10.1186/s12944-017-0515-5
 8. Pharmazeutische Zeitung: Hypercholesterinämie: Das richtige Fett essen, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ausgabe-342009/das-richtige-fett-essen/
 9. Brouwer, I.A., Wanders, A.J., Katan, M.B.: Effect of Animal and Industrial Trans Fatty Acids on HDL and LDL Cholesterol Levels in Humans – A Quantitative Review. PLoS ONE. 5, (2010). doi:10.1371/journal.pone.0009434
 10. Kokosöl: Wunderwirkungen sind nicht zu erwarten, https://www.bzfe.de/inhalt/kokosoel-31592.html
 11. Violi, F., Loffredo, L., Pignatelli, P., Angelico, F., Bartimoccia, S., Nocella, C., Cangemi, R., Petruccioli, A., Monticolo, R., Pastori, D., Carnevale, R.: Extra virgin olive oil use is associated with improved post-prandial blood glucose and LDL cholesterol in healthy subjects. Nutr. Diabetes. 5, e172 (2015). doi:10.1038/nutd.2015.23
 12. Anand, S.S. et al.: Food Consumption and its impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions focused on the globalized food system. J. Am. Coll. Cardiol. 66, 1590–1614 (2015). doi:10.1016/j.jacc.2015.07.050
 13. Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T.H., Virtanen, J.K., Kaikkonen, J., Nyyssönen, K., Salonen, J.T.: Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radic. Biol. Med. 37, 1351–1359 (2004). doi:10.1016/j.freeradbiomed.2004.06.002
 14. Te Morenga, L.A., Howatson, A.J., Jones, R.M., Mann, J.: Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. Am. J. Clin. Nutr. 100, 65–79 (2014). doi:10.3945/ajcn.113.081521
 15. Mutungi, G., Ratliff, J., Puglisi, M., Torres-Gonzalez, M., Vaishnav, U., Leite, J.O., Quann, E., Volek, J.S., Fernandez, M.L.: Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J. Nutr. 138, 272–276 (2008). doi:10.1093/jn/138.2.272
 16. Kanter, M.M., Kris-Etherton, P.M., Fernandez, M.L., Vickers, K.C., Katz, D.L.: Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe? Adv. Nutr. Bethesda Md. 3, 711–717 (2012). doi:10.3945/an.111.001321
 17. Rohrmann, S. et al.: Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Med. 11, 63 (2013). doi:10.1186/1741-7015-11-63
 18. Patade, A., Devareddy, L., Lucas, E.A., Korlagunta, K., Daggy, B.P., Arjmandi, B.H.: Flaxseed reduces total and LDL cholesterol concentrations in Native American postmenopausal women. J. Womens Health 2002. 17, 355–366 (2008). doi:10.1089/jwh.2007.0359
 19. Bulliyya, G.: Influence of fish consumption on the distribution of serum cholesterol in lipoprotein fractions: comparative study among fish-consuming and non-fish-consuming populations. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 11, 104–111 (2002)
 20. Ebringer, L., Ferencík, M., Krajcovic, J.: Beneficial health effects of milk and fermented dairy products--review. Folia Microbiol. (Praha). 53, 378–394 (2008). doi:10.1007/s12223-008-0059-1
 21. Qin, S., Huang, L., Gong, J., Shen, S., Huang, J., Ren, H., Hu, H.: Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. J. 16, 68 (2017). doi:10.1186/s12937-017-0293-y
 22. Feng, R., Du, S., Chen, Y., Zheng, S., Zhang, W., Na, G., Li, Y., Sun, C.: High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population. Sci. Rep. 5, (2015). doi:10.1038/srep16919
 23. Kim, A., Chiu, A., Barone, M.K., Avino, D., Wang, F., Coleman, C.I., Phung, O.J.: Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J. Am. Diet. Assoc. 111, 1720–1729 (2011). doi:10.1016/j.jada.2011.08.009
 24. Deutsches Grünes Kreuz für Gesundheit e. V.: Cholesterinmenge in Lebensmitteln, https://dgk.de/gesundheit/ernaehrung/cholesterinbewusste-ernaehrung/cholesterinmenge-in-lebensmitteln.html
 25. Herzstiftung: Cholesterin: Wie können sich Herzpatienten schützen?, https://www.herzstiftung.de/cholesterin.html
 26. Bundeszentrum für Ernährung: Cholesterin: Mythos Frühstücksei: Fettbewusst essen – worauf es ankommt, https://www.bzfe.de/inhalt/erhoehte-blutfettwerte-ein-risiko-fuer-herz-und-kreislauf-2026.html
 27. González, M., Rivas, C., Caride, B., Lamas, M.A., Taboada, M.C.: Effects of orange and apple pectin on cholesterol concentration in serum, liver and faeces. J. Physiol. Biochem. 54, 99–104 (1998)
 28. Braaten, J.T., Wood, P.J., Scott, F.W., Wolynetz, M.S., Lowe, M.K., Bradley-White, P., Collins, M.W.: Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur. J. Clin. Nutr. 48, 465–474 (1994)
 29. Pflanzliche Sterole (Phytosterole, Phxtosterine) | transGEN Datenbank, https://www.transgen.de/datenbank/zutaten/2166.pflanzliche-sterole.html
 30. Mayo Clinic: Niacin to boost your HDL, “good,” cholesterol, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/niacin/art-20046208