Histaminintolerance viser sig ved symptomer svarende til en allergi. Udløsere er histaminrige fødevarer som rødvin, moden ost, pølse og chokolade.

Histaminintolerance: Pseudoallergi 

Summer dit hoved og løber din næse efter et glas rødvin, en salamisandwich eller et stykke chokolade? Hvad der i starten ser ud til at være en allergi, kan skyldes histaminintolerance.

Histamin har et dårligt ry. Signalstoffet er især kendt for at forårsage ubehag, især i tilfælde af allergier. Faktisk er histamin vigtigt arbejde i kroppen og er afgørende for vores immunsystem. De betændelser, der udløses af histamin, hjælper med at bekæmpe patogener og toksiner, der kommer ind i kroppen.

Imidlertid er nogle mennesker ikke i stand til at nedbryde histamin hurtigt nok. Hvis histamin kommer ind i systemet via maden, overtager inflammation, hvilket fører til hovedpine, gastrointestinale gener og kløe. Dette kaldes histaminintolerance.

Hvad du kan forvente af denne artikel:

Histaminintolerance:I tilfælde af histaminintolerance er der for meget af signalstoffet histamin i din krop. Dette skyldes sandsynligvis, at der er for lidt af enzymet diaminoxidase (DAO) til stede i tarmen.

Årsager:I øjeblikket findes der kun teorier om årsagerne til histaminintolerance. Det er muligt, at kroniske, gastrointestinale sygdomme, alkohol og visse lægemidler bidrager til, at kroppen ikke producerer nok af enzymet DAO.

Symptomer:Symptomer på histaminintolerance svarer til allergi. Kløe, forkølelse, hovedpine og gastrointestinale problemer er nogle af symptomerne.

Behandling: Den vigtigste foranstaltning er at undgå fødevarer med højt histaminindhold, såsom rødvin, tomater, tilberedte pølser og moden ost. På kort sigt kan medicin, såkaldte antihistaminer, også lindre symptomerne.

Hvad er histamin?

Histamin er et såkaldt signalstof, som viderefører og spreder information mellem cellerne og blandt andet er vigtigt for vores immunsystem. Histamin fremstilles af en aminosyre, som produceres af kroppen selv såvel som indtages gennem mad. Gener opstår kun, når kroppen ikke helt kan nedbryde histaminet, når den har brugt det[1].  

Histamin tilhører gruppen af biogene aminer, der forekommer i naturen og ofte produceres under ødelæggelses- og nedbrydningsprocesser[2].

Hvilken funktion har histamin i kroppen?

Som signalstof har histamin en lang række opgaver: det overfører stimuli fra den ene nerve til den næste, udvider blodkarrene og sikrer, at musklerne trækker sig sammen og slapper af. Histamin er også involveret i fordøjelsen af fedtstoffer, i immunsystemet, bloddannelse, sårheling og regulering af dag-natrytmen.

Hvis der er for meget histamin i kroppen, kan der opstå problemer på netop disse områder. Konsekvenserne er hjerterytmeforstyrrelser, blodtryksudsving og forstyrrelser i de neurologiske veje[1].

Hvad er en histaminintolerance? 

I tilfælde af histaminintolerance, også kendt som histamin-inkompatibilitet, forstyrres interaktionen af histamin og to enzymer formodentlig. Kroppen er derfor ikke i stand til at nedbryde histamin effektivt nok, ikke engang den histamin, der findes i visse fødevarer. Hvis du oplever symptomer efter at have spist mad med et højt histaminindhold, betegnes dette histaminintolerance[1].

Vidste du, at udtrykket "histaminintolerance" er afledt af udtrykket laktoseintolerance? Enzymmangel er også afgørende for intolerancen over for laktose[3].

4 histamine-rich foods

Hvilken rolle spiller diaminoxidase?

 

I forbindelse med histaminintolerance anvendes ofte termen diaminoxidase, forkortet DAO. DAO er det enzym, der primært er ansvarligt for at nedbryde histamin, som du indtager gennem kosten. Den mest almindelige teori om udvikling af histaminintolerance er baseret på følgende: DAO's aktivitet er forstyrret, enzymet nedbryder histamin meget langsomt, og overskydende histamin forårsager ubehag.

Histaminintolerance og fødevareallergi?

Histaminintolerance er ikke allergi. Imidlertid er det ofte svært at skelne mellem de to tilstande, netop fordi symptomerne i begge tilfælde opstår efter fødeindtag og er næsten identiske. Derfor kaldes histaminintolerance også pseudoallergi.

Dette gør det endnu vigtigere tydeligt at skelne mellem intolerance og allergi[4]. Som reaktion på de typiske symptomer iværksætter lægerne normalt en test for fødevareallergier, hvilket resulterer i en negativ histaminintolerance. Så bør du og din læge eller terapeut være opmærksom på en mulig histaminintolerance[2].

Selvfølgelig kan det også være tilfældet, at du lider af en fødevareallergi såvel som af histaminintolerance - dog er det forskellige fødevarer, der normalt er ansvarlige for de respektive reaktioner[5].  

Histaminintolerance - Årsager

Hidtil er der ikke fra noget videnskabeligt synspunkt bevis for, at årsagen til histaminintolerance kan tilskrives et problem med enzymet DAO. Nogle kritikere har endog mistanke om, at det kliniske billede af histaminintolerance ikke eksisterer eller er psykosomatisk[6].

Godt at vide: vi kan alle kun tolerere en vis mængde histamin! Hos raske mennesker er dette maksimalt 100 mg histamin pr. dag. Denne mængde kan findes i rådden fisk, for eksempel. Hvis vi krydser denne tærskel, taler vi allerede om forgiftning. Hvis du er histaminintolerant, vil du reagere på en meget mindre dosis, der muligvis ikke udløser forgiftning[7, 8].

Hvad er årsagerne til histaminintolerance?

En histaminintolerance betyder, at kroppen ikke kan holde trit med nedbrydning af histamin. Der er to mulige forklaringer til dette[9]:

 1. Berørte personer har for meget histamin, for eksempel på grund af overproduktion (på grund af allergier, bakterier eller blødninger i mavetarmkanalen) eller absorption af histamin, histidin eller andre biogene aminer (i form af mad eller alkohol)
 2. Der er for lidt eller kun den inaktive form af enzymet diaminoxidase (DAO) i det berørte individs krop.

Resultatet er samme i begge tilfælde: der er for meget histamin i kroppen[2].

Hvad forårsager enzymmangel?

Men hvorfor mangler nogle mennesker enzymet DAO? Der er forskellige forklaringer og mulige årsager til dette, især:

 • Kronisk tarmpres
 • Vitamin- og zinkmangel
 • Medicin og alkohol

Kronisk tarmpres 

Kroniske sygdomme i mave-tarm-kanalen kan formodentlig bidrage til udviklingen af histaminintolerance. Mennesker med irritabelt tarmsyndrom, gastritis, Crohns sygdom eller gastrointestinale sår påvirkes ofte. I disse tilfælde kan ændringer i tarmslimhinden føre til, at enzymet DAO ikke længere produceres i tilstrækkelige mængder[10].

Medicin og Alkohol

Andre mulige årsager til erhvervet histaminintolerance er medicin og alkohol. Begge kan hæmme aktiviteten af enzymet DAO. For eksempel kan følgende aktive stoffer påvirke DAO's funktion og dermed histaminniveauet[2]:

Aktiv ingrediens

Findes i hvad?

Acetylcystein (ACC)

smertemedicin

Ambroxol

hostesaft

Aminophyllin

astma 

Amitriptylin

depression

Klorokin

malaria

Isoniazid

antibiotika

Metamizol

kolik

Metoclopramid

kvalme

Propafenon

hjertearytmi

Verapamil

koronare hjertesygdomme

 

Hvis du tager et eller flere af disse lægemidler regelmæssigt og oplever symptomer på histaminintolerance, skal du kontakte din læge. Ændring af din medicin kan være nok til at lindre symptomer.

Vitamin- og zinkmangel

De to vitaminer B6 og C arbejder tæt sammen med enzymet DAO for at nedbryde histamin i kroppen. Hvis der er mangel på de to vitaminer, øges histaminniveauet tilsvarende. Nogle forskere har overvejet dette som en mulig forklaring på histaminintolerance hos personer, der ikke havde reduceret DAO-niveau. Andre eksperter tvivler imidlertid på, at vitamin B6 og C virkelig kan bidrage til intolerancen[10].

Godt at vide: på en cirkelagtig måde kan mineralet zink muligvis også hjælpe med histaminintolerance. Zink er nødvendigt for at aktivere B6-vitamin, som igen understøtter enzymet DAO i nedbrydningen af histamin.

Kort sagt: Mennesker med histaminintolerance har for meget af signalstoffet histamin i kroppen, især efter at de spiser histaminrige fødevarer. Årsagen til dette kan være en enzymmangel forårsaget af gastrointestinale sygdomme eller medicin.

Histaminintolerance - Symptomer

Woman with headache - symptom of 

histamine intolerance

Hvordan manifesterer en histaminintolerance sig?

Symptomerne på histaminintolerance minder i begyndelsen om en allergisk reaktion. Dette gør det ofte svært at identificere intolerancen. Klager forekommer efter indtag af fødevarer med højt histaminindhold, normalt øjeblikkeligt eller op til to timer senere. Disse symptomer kan vare op til 12 timer eller længere.

Da histamin kan binde sig til visse celler i hele kroppen og udløse inflammatoriske reaktioner, mærkes histaminintolerance ofte i mange dele af kroppen. Typiske symptomer er[1, 2]:

Kropsdel

Symptomer

Hud

Rødmen, kløe, hævelse 

Tarmkanalen

Kramper, blødning, diarré

Lunger og åndedrætsorganer

 

Hoste, astma, kramper, løbende næse, synkebesvær

Kardiovaskulære system

 

Ændringer i blodtryk, hjertebanken, hjerterytmeabnormiteter, bevidstløshed

Nervesystemet

Hovedpine, migræne, svimmelhed

 

Symptomerne manifesterer sig ikke på samme måde for alle. Hos nogle mennesker kan de forekomme tidligere, hos andre er reaktionen stærkere, og de fleste udvikler kun nogle af de mulige symptomer. Desuden har hver person et individuelt toleranceniveau. Det betyder for eksempel, at en person kan reagere straks efter at have sippet lidt rødvin, mens en anden kun vil bemærke noget efter at have drukket et helt glas[4].

Histamin og migræne

Histamin kan forårsage hovedpine hos mennesker med og uden migræne.[4]. Præcis hvordan en migræne udvikler sig, er endnu ikke endeligt defineret, men det er sandsynligvis relateret til signalstoffer, som udløser inflammatoriske reaktioner. Histamin kunne også spille en rolle ved at udvide blodkarrene, hvilket derefter udløser migrænesmerter[11]. Denne teori understøttes af, at undersøgelser ofte har identificeret lave DAO-koncentrationer i blodet hos mennesker, der lider af migræne. Derudover har mange mennesker med migræne observeret en forbindelse mellem at spise histaminholdige fødevarer og deres migræneanfald[12].

Histaminintolerance og kvindelige kønshormoner

Forskere har observeret, at gravide kvinder er mindre tilbøjelige til at lide af histaminintolerance. Migræne og hovedpine i særdeleshed er mindre almindeligt eller forekommer slet ikke under graviditeten. Dette kan skyldes, at hormonudsving under graviditeten sikrer, at der er betydeligt mere DAO i kroppen. Efter fødslen vender værdierne tilbage til det normale og histaminintolerance vender som regel tilbage for fuld styrke[4].

Under menstruation kan symptomerne på histaminintolerance også være mere alvorlige. På den anden side lider kvinder med histaminintolerance ofte af mere udtalte menstruationssymptomer, især smertefulde kramper i underlivet. Dette skyldes sandsynligvis interaktionen mellem histamin og de kvindelige kønshormoner. Hvis der er meget histamin i kroppen, fremmes østrogenproduktionen, og progesteronproduktionen hæmmes. Dette fører til en øget frigivelse af smertesignalstoffer, og menstruationssymptomerne er mere alvorlige.[13, 15-17].

Histamin og atopisk eksem

Histaminintolerance betragtes som en mulig udløser af, at atopisk eksem blusser op. Hudsygdommen forårsager kløe og tørre udslæt på huden og signalstoffet histamin spiller en vigtig rolle. Undersøgelser har vist, at patienter med atopisk eksem ofte mangler nok af enzymet DAO og har for meget histamin i blodet. En diæt, der er lav i histamin, kan formodentlig forbedre hudens udseende og føre til mindre hyppige udbrud. I ernæringsbehandling anbefales det derfor ofte, at mennesker med atopisk eksem undgår fødevarer, der er rige på histamin[17].

Histaminintolerance - Behandling

Hvis du lider af histaminintolerance, er den mest effektive terapi at undgå fødevarer, der er meget rige på histamin. Men det er lettere sagt end gjort. Histamin findes i mange fødevarer, og producenterne behøver ikke at inkludere på emballagen, om histamin er til stede.

Desuden er det næsten umuligt at undgå histamin fuldstændigt, da det er næsten til stede overalt, i det mindste i små mængder. Men mange, der lider, finder lindring ved at undgå bestemte fødevarer, der indeholder en masse histamin eller som fremmer produktionen af signalstoffet.

6 Tips for Histamine Intolerance

Hvordan behandles histaminintolerance? 

Har du en velbegrundet mistanke om histaminintolerance? Du kan gradvist ændre din kost. Dette sker i flere faser:

Fase 1: Ventefase

I starten skal du fjerne histaminrige fødevarer fra din kost i 14 dage. Hvis du bemærker en hurtig forbedring, er dette en klar indikation af en intolerance overfor histamin.

Fase 2: Testfase

Efter de 14-dages strenge ventetid kan du nu gradvis genindføre små mængder histamin i din kost. Det er bedst at teste kun en fødevare om dagen. Målet er at kontrollere din tolerance, den såkaldte tolerancetærskel. Det er bedst at føre en symptomdagbog hvor du angiver, hvad du spiste, hvornår og hvilke symptomer der opstod på hvilke tidspunkter. På denne måde kan du finde ud af, hvilke fødevarer du tåler og i hvilken mængde.

Denne testfase bør vare omkring seks til otte uger. I løbet af denne tid vil du også kunne observere, hvilke andre faktorer der påvirker dine symptomer. Disse kan omfatte stress, medicin og menstruation.

Fase 3: Langvarig ernæring

Du har nået tredje fase, når du har et samlet overblik over, hvilke fødevarer du kan tolerere og i hvilke mængder. Som regel vil du have etableret en afbalanceret og velsmagende kost. Da det i nogle tilfælde kan være hensigtsmæssigt at overholde denne diæt på ubestemt tid, taler læger og terapeuter om fasen med permanent ernæring.[18].

Hvilke fødevarer skal jeg undgå i tilfælde af histaminintolerance?

Sausage, cheese, red wine contain a lot of 

histamine

Histamin findes hovedsagelig i fødevarer, der er fermenteres, eller hvor fermenteringsprocesser spiller en rolle, for eksempel i fødevarer, der har modnet i lang tid. For eksempel indeholder friskfanget fisk meget lille histamin, mens stærkt forarbejdet og konserveret fisk indeholder en masse histamin. Generelt er listen over histaminholdige fødevarer lang[18]:

Fødevaregruppe

Histaminindhold

Egnede alternativer

Fisk

Fisk på dåse (tun, ansjos, makrel), marineret og røget fisk

Friskfanget (!) lokal fisk eller frossen fisk

Ost

Modnede sorter som parmesanost, schweizisk ost, alpeost, blåskimmelost, moden camembert, råmælksost

Gervais, hytteost, ostebidder, mozzarella, smøreost, ung gouda

Kød/Pølse

Hærdede, røgede og lufttørrede pølser og kødprodukter såsom salami, rå skinke og bacon

Pølser til madlavning og kogning såsom kalvekødpølse, skinkepølse, kogt skinke

Grøntsager

Sauerkraut, spinat, tomater, tomatprodukter som ketchup, tomatpuré, tomatsauce; avocado, aubergine, syltede grøntsager

Alle andre typer rå eller dampede produkter

Frugter

Modne bananer, kiwi, jordbær, ananas, citrusfrugter

Alle andre typer, herunder juice

Søde sager

Chokolade, kakao 

Kager og småkager uden chokolade/nødder

Snacks/Andet

Jordnødder, hasselnødder, valnødder; glutamatholdige snacks, balsamicoeddike

Popcorn, hirsekugler, saltede kager, Grissini, kiks, alle andre typer eddike

Alkohol

Røde vine, dessertvine, fransk champagne, Prosecco, topgærede øl (hvedeøl), fadlagret spiritus (whisky, cognac), likører

Hvidvin, røde vine med lavt histaminindhold, mousserende vin eller champagne med lavt histaminindhold, alkoholfri øl (for det meste), Pilsner, klar snaps, vodka, gin

 

Alkoholholdige drikkevarer har tendens til at fremme frigivelsen af histamin. Det kan derfor være værd at undgå alkohol, især i ventefasen.

Godt at vide: Desværre kan du ikke fjerne histamin fra mad ved at tilberede den, uanset om du fryser den, bager den, steger den eller putter den i mikrobølgeovnen. Varme og kulde ødelægger ikke histamin.[2].

Yderligere ernæringstips 

Der er ikke kun fødevarer, der selv indeholder meget histamin - men også fødevarer, der sikrer, at kroppen frigiver mere histamin. Disse omfatter[19]:

 • Jordbær, citrusfrugter, ananas, kiwi 
 • Seafood
 • Mælk

Andre fødevarer kan forstyrre det histaminnedbrydende enzym DAO[19]:

 • Chocolade
 • Frugt: citrusfrugter, ananas, papaya, hindbær, pærer, bananer
 • Tomater og bælgfrugter
 • Hvedekim
 • Cashewnødder, valnødder

Godt at vide: Histaminindholdet i fødevarer kan variere meget afhængigt af, hvor frisk og moden fødevaren er, og hvilken sort det er[20] .

Tyktarmterapi og histaminintolerance

En sund tyktarm kan bidrage til en forbedret produktion af det histaminnedbrydende enzym DAO. Hvis din tarmslimhinde er betændt eller der er sket skade på cellerne i tarmepitelet, kan enzymet ikke længere produceres tilstrækkeligt. En dårlig bakterieflora i tarmen kan også være et problem. Tyktarmsterapi kan afhjælpe denne situation og tilskynde udviklingen af DAO-enzymer igen. En genopbygning af den naturlige kolonisering med mikroorganismer mindst en gang om året er den grundlæggende byggesten for dette. Det er det værd, fordi en erhvervet histaminintolerance kan reduceres eller endda helbredes.

Kan medicin forbedre histaminintolerance?

Histaminintolerance kan ikke helbredes af medicin. Medikamenter kan dog hjælpe dig med at lindre symptomerne på kort sigt. Og selv med medicin bør du fortsætte med at undgå rødvin, moden ost og den slags. Den mest almindelige medicin er antihistaminer og produktet DAOsin.

Hvornår anbefales brug af antihistaminer?

Antihistaminer forhindrer celler i immunsystemet i at frigive histamin. De er også aktive ingredienser i allergimedicin. Om de lindrer histaminintolerance afhænger de symptomer, der generer dig. Hvis intolerance forårsager diarré, kan antihistaminer ofte hjælpe. De er mindre effektive til hovedpine. Som regel udskriver lægerne under alle omstændigheder antihistaminer for at behandle visse symptomer. De bør ikke tages kontinuerligt[19].

Medicin når man spiser ude:

Især til fester og under restaurantbesøg er det ofte svært fuldstændigt at undgå histaminholdig mad. Mange berørte personer er i sådanne tilfælde afhængige af produktet DAOsin fra den farmaceutiske producent STADA. Kosttilskuddet indeholder DAO udvundet fra dyr. Det er beregnet til at støtte tarmene i nedbrydningen af histamin. Undersøgelser har endnu ikke bekræftet effekten af produktet - nogle eksperter siger, at der for øjeblikket ikke er nogen medicin, der kan øge aktiviteten af enzymet DAO[18].

Kort sagt: Hvis man har mistanke om histaminintolerance, bør man undgå alkohol, histaminrige fødevarer og fødevarer, der kan frigive histamin. Du kan tage antihistaminer for at bekæmpe symptomerne i en kort periode.

Histaminintolerancetest

Da det endnu ikke er klart, hvad der sker i kroppen i tilfælde af histaminintolerance, er der ingen standardiseret metode til måling af intolerance. Det første skridt er normalt at bestemme symptomerne og specifikt undgå fødevarer for at observere mulige ændringer.

Hvilken test kan fortælle mig, om jeg lider af en histaminintolerance?

Der er to måder at bekræfte din oprindelige mistanke:

1. Provokationstest:din læge vil give dig en vis mængde histamin, sædvanligvis i form af en tablet. På en anden dag får du en anden tablet uden histamin. Lægen vil observere, hvordan din krop reagerer i hvert tilfælde[3].

2. Laboratoriediagnostik: i praksis og i videnskabelige undersøgelser anvendes måling af DAO-enzymet i stigende grad. Undersøgelser har vist, at personer, der havde observeret histaminintolerance, havde signifikant lavere koncentrationer af enzymet i deres blod end sunde kontrolgrupper.[3, 14, 15].

Derimod har måling af methylhistamin i urinen været stærkt kritiseret. Ifølge nogle eksperter er værdien meget unøjagtig og kan også øges via en proteinrig diæt.

Hvilke andre sygdomme bør jeg være opmærksom på?

Symptomerne på histaminintolerance kan også være relateret til andre sundhedsmæssige problemer. Især hvis du regelmæssigt har gastrointestinalt ubehag, bør du konsultere en læge for mulige inflammatoriske tarmsygdomme som gastritis og Crohns sygdom. Der kan også være andre intolerancer som laktose, fruktose og sorbitolintolerance[2].

Hvor kan jeg tage en histaminintolerancetest?

Histamin-intolerance test

Hvis du vil udføre en histaminintolerancetest, kan du gøre det hos fx lægen - familielæger tilbyder ofte DAO-tests. Lægen vil normalt spørge dig om dine symptomer og kan instruere dig om at føre en symptomdagbog.

 Et alternativ er en hjemmetest. Med vores cerascreen® Histaminintolerancetestkan du for eksempel ganske enkelt teste, hvor højt DAO- niveauet i dit blod er - og få en ide om mulig intolerance. Til testen skal du tage en lille smule blod fra fingerspidsen og sende prøven til et speciallaboratorium. Du vil modtage en omfattende resultatrapport med dit DAO-niveau sammen med værdifulde sundhedstips.

 

Histaminintolerance: et overblik

Hvad er histamin?

Histamin er et signalstof med vigtige funktioner for immunsystemet. Det er også ansvarligt for allergisymptomer.

Hvad er en histaminintolerance?

Personer med histaminintolerance lider af intolerance over for histaminrige fødevarer. Du har måske for lidt af enzymet DAO, der nedbryder histamin i din krop.

Hvad er symptomerne på histaminintolerance?

Typiske symptomer er hovedpine, løbende næse, hjerterytmeabnormiteter og udslæt på huden. Histaminintolerance kan også gøre symptomerne på menstruationskramper, migræne og atopisk eksem mere alvorlige.

Hvad er årsagerne til histaminintolerance? 

Forskere har endnu ikke fuldt ud forstået årsagen til histaminintolerance. Nogle mener, at kroniske gastrointestinale sygdomme, medicin og alkohol kan forhindre DAO-enzymet i at udføre sit arbejde korrekt.

Hvordan kan jeg modvirke histaminintolerance?

Der er ingen medicin, der helbreder intolerancen. Alt du kan gøre er at prøve at se om antihistaminer kan lindre symptomerne på kort sigt. Den eneste effektive terapi er så vidt det er muligt at undgå histaminrig mad, helst med en tretrinsændring af kosten.

Hvilke fødevarer indeholder megen histamin?

Histamin findes hovedsageligt i fermenterede og højt modnede fødevarer - fx i dåsefisk, rødvin, modne oste og hærdede pølser.

Kilder

 1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
 2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
 3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
 4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
 6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
 7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
 8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
 9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
 10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
 11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
 12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
 13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
 15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
 16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
 17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
 18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
 19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
 20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
 21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
 22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041