Mineralet selen er essentielt for immunsystemet og skjoldbruskkirtlen. En mangel, såvel som et overskud, er skadeligt for helbredet.

Et mineral til immun- og nervesystemet

Selen er et alsidigt mineral, der er essentielt for immunsystemet og skjoldbruskkirtel. En mangel, såvel som et overskud, er skadeligt for vores helbred. Bare en paranød om dagen kan give dig den nødvendige mængde selen.

Grundstoffet selen blev opdaget i 1817 og er opkaldt efter den græske månegudinde Selene. 200 år senere har forskerne endnu ikke fuldt ud undersøgt stoffets potentiale. Selen fungerer næsten overalt i kroppen - i vores immunsystem, nervesystem, muskler og skjoldbruskkirtel. En mangel er hårdt for kroppen både fysisk og psykisk. Men for meget selen er også usundt og kan endda være livstruende.  

I denne artikel lærer du, hvilke fødevarer du skal spise for at dække dit daglige selenbehov, og hvilke symptomer indikerer en mangel eller et overskud. Også: hvorfor selenpræparater kan være skadelige for dit helbred.

Hvad er selen?

Selen er et essentialt sporstof, hvilket betyder: det kan kun optages gennem maden, og du behøver kun en lille mængde af det. Den menneskelige krop lagrer 13 til 30 milligram selen. Størstedelen er deponeret i muskler og skjoldbruskkirtlen.[1].

Godt at vide: Når selenholdigt metal afbrændes, opstår en radiseagtig lugt.[2].

Hvordan virker selen?

Selen danner vigtige proteiner, som styrker immunsystemet og forhindrer celleskader. Det styrker funktionen af E-vitamin  og C-vitamin som vitaminforsvar. Sammen med jod producerer selen skjoldbruskkirtelhormoner, som øger sædproduktionen  og opretholder nervesystemet. Uden selen ville leveren og bugspytkirtlen ikke kunne udføre deres fordøjelses- og blodsukkerfunktioner. [3, 4].

Selen og tungmetaller: Selen kan hjælpe i kroppen med at binde tungmetallet bly. Et tungmetal i bundet form kan ikke længere skade kroppen og kan udskilles lettere. [5].

Hvad er det daglige selenbehov?

Ifølge anbefalingen fra Den Tyske Ernæringsforening,  bør en voksen mand indtage 70 mikrogram selen per dag. For kvinder er kravet 60 mikrogram. Ammende kvinder har et øget behov for 75 mikrogram for at give deres barn tilstrækkeligt selen via modermælken[6].

.

Hvilke fødevarer indeholder selen?

Are Brazil nuts radioactive?

Både animalske og vegetabilske fødevarer tilfører kroppen selen. Mængden af selen indeholdt i vegetabilske fødevarer afhænger også af, hvor de er dyrket, og hvor selen-rig jorden. Ingen fødevarer indeholder så meget selen som kokos og paranød. Bare en paranød kan dække dit daglige behov. [7].

Andre selenrige fødevarer er[8]:

Fødevarer

Mikrogram per 100 gram

Tunfisk

82

Hvedeklid

60 to 130

Æg

20

Rosenkål

18

Hvide bønner

14

Schweizisk ost

11

 

Selenmangel

Jordbunden i Europa har i mange år mistet meget selen. Tilsyneladende skyldes dette klimaforandringer, da de fremmer ekstreme vejrforhold. Resultatet: kraftig nedbør vasker selen ud af jorden, og langvarige, tørre perioder reducerer også selenindholdet. Hvis der er for lidt selen i jorden, kan det ikke akkumuleres tilstrækkeligt i planter, hvilket gør fødevarer mindre selenrige.[9, 10]. Den seneste undersøgelse af, hvor meget selen folk indtager i Tyskland, blev gennemført i 1996. Tyskerne indtager i gennemsnit 40 mikrogram selen per dag - hvilket er mindre end det professionelle samfund anbefaler.[11].

Godt at vide: jordbunden med det højeste selenindhold findes i Nebraska i USA. Jordbunden i Kina har derimod et lavt selenindhold.[1].

Selenmangel - Risikogrupper

Bortset fra mennesker, der spiser en kost, der er lav i selen, kan der opstå mangel i følgende grupper[12, 13]:

 • Rygere
 • Alkoholikere
 • Kvinder, der ammer i længere tid
 • Folk, der lider af tarmsygdomme - selen kan ikke komme ind i blodbanen
 • Dialysepatienter - meget selen går tabt under blodrensning

The 6 best sources for selenium

Hvad er symptomerne på selenmangel?

Fordi selen virker næsten overalt i kroppen, kan mangel føre til en række symptomer[11, 14]:

 

Generelle gener

Træthed
Muskelsvaghed og ledsmerter
Immundefekt
Nedsat sædproduktion

Psykiatriske gener

Angst
Depressive stemninger og humørsvingninger

Organ-gener

Sygdomme i skjoldbruskkirtel og hjertemuskel
Leverlidelser

 

Selenpræparater

270 ud af 1073 mennesker, dvs. omkring en ud af fire, anførte i en undersøgelse om kosttilskud, at de tog selenpræparater. De rigtige kosttilskud kan hjælpe dig med at optimere dit selenindtag - men der er et par ting, du bør overveje[15].

Hvilke selentabletter er bedst?

Et godt selenpræparat skal indeholde selenomethionin. Kroppen kan absorbere 90 procent af denne selenforbindelse. Andre selenforbindelser som natriumselenit eller natriumselenat kan kun absorberes delvist.[1].

Hvor meget selen skal jeg indtage via kosttilskud?

Ifølge det føderale Institute for Risk Assessment, bør du ikke overskride 45 milligram selen om dagen via kosttilskud [9].

Kan selentabletter forårsage bivirkninger?

Selen gavner kun dit helbred, når det tages i den rigtige mængde. Således kan daglig indtagelse af mere end 300 mikrogram selen gennem kosttilskud føre til sundhedsmæssige problemer[12, 16]:

 • Træthed
 • Hårtab, misfarvning af huden
 • Kvalme, opkastning, diarré
 • Dårlig ånde (hvidløgsånde)
 • Motorikforstyrrelser

Hvis der er et overskud af selen over en længere periode, kan risikoen for type 2-diabetes og endog prostatacancer øges[3].

Indtagelse af selen og E-vitamin

Selen og vitamin E styrker hinanden. På internettet finder du ofte anbefalinger, som kræver samtidig indtagelse af begge næringsstoffer. Den Tyske Sammenslutning for Endokrinologi advarer imidlertid mod selen-vitamin-E-præparater: hvis der er en uopdaget selenmangel, kan den ekstra indtagelse af E-vitamin øge risikoen for prostatakræft hos mænd. Anvendelsen af sådanne kombinationspræparater bør kun ske efter konsultation med en læge. I en undersøgelse offentliggjort i Journal of the National Cancer Institute, fandt forskerne, at risikoen blev forøget med 111 procent [17-19].

Selen og zink: hvorvidt om selen og zink skal tages samtidig er stadig ikke klart. I en undersøgelse med rotter observerede forskerne en negativ effekt på prostata, når rotterne tog selen og zink på samme tid.[20].

Selentest

Mineraltest

Om du får nok selen, kan du finde ud af via en blodprøve. Hvis man mistænker selenforgiftning, kan en urinprøve give svar. Forskere forsøger også at bestemme status for selen ved hjælp af hår- og negleanalyser. Disse metoder anses dog i øjeblikket for uhensigtsmæssige, fordi resultaterne varierer alt for meget[21].

Cerascreen® Mineralmangel-Test

Med en hjemmetest som cerascreen® Mineral-Test kan du bestemme dit selenniveau med en lille mængde blod fra fingerspidsen. Efter evaluering i laboratoriet modtager du en resultatrapport med dine selen-, zink- og magnesiumværdier, samt individuelle anbefalinger til, hvad du kan gøre for at forbedre dine værdier.

Selen og skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen kunne slet ikke fungere korrekt uden selen. Kan det hjælpe at tage ekstra selen , hvis man har problemer med skjoldbruskkirtlen?

Hjælper selen til behandling af skjoldbruskkirtelsygdomme?

Det er endnu ikke klart, om selen er effektivt mod skjoldbruskkirtelsygdomme som Hashimotos. I en undersøgelse brugte gravide kvinder selen, som havde en positiv effekt på hypothyroidisme og Hashimoto efter fødslen. Personer med endokrin orbitopati bør også kunne forbedre deres symptomer med selentilskud[22-24].

Endokrin orbitopati: ved denne sygdom stikker øjeæblet meget ud. Årsagen er en autoimmun reaktion: immunsystemet angriber kroppen, i dette tilfælde væv i øjet. Mange lider også af hyperthyroidisme.[25]

 

Et overblik: Selen

Hvad er selen?

Selen er et vigtigt sporstof, der primært opbevares i musklerne og skjoldbruskkirtlen.

Hvad er selens funktioner?

Dette sporstof understøtter immun- og skjoldbruskkirtelfunktioner såvel som mandlig fertilitet.

Hvad er det daglige behov?

Mænd bør indtage 70 mikrogram selen per dag og kvinder 60 mikrogram. Du kan opfylde dit daglige selenbehov med kun en paranød.

Hvad er symptomerne på selenmangel?

Mulige symptomer på selenmangel er træthed, depressiv stemning, øget modtagelighed for infektioner og problemer med skjoldbruskkirtlen.

Hvad skal jeg se efter i selenpræparater?

Præparater, der indeholder stoffet selenomethionin, absorberes bedst af kroppen. Brug ikke en kombination af selen og E-vitamin, da E-vitamin kan øge risikoen for prostatakræft, hvis der ikke påvises selenmangel. Risikoen for kræft kan også øges, hvis du tager ekstra selentilskud mens du har et tilstrækkeligt selenniveau. Selenforgiftning kan føre til dårlig ånde, hårtab og gul hud.

Kilder

 1. What is Selenium? | American Nutrition Association, http://americannutritionassociation.org/newsletter/what-selenium
 2. Chemistry International -- Newsmagazine for IUPAC, https://www.iupac.org/publications/ci/2011/3305/5_trofast.html
 3. Rayman, M.P.: The importance of selenium to human health. Lancet. 356, 233–241 (2000). doi:10.1016/S0140-6736(00)02490-9
 4. Elmadfa, I.: Ernährungslehre. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart (2015)
 5. Bjørklund, G.: Selenium as an antidote in the treatment of mercury intoxication. Biometals. 28, 605–614 (2015). doi:10.1007/s10534-015-9857-5
 6. Selen, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/selen/
 7. Paranuss - Lebensmittel-Warenkunde, https://lebensmittel-warenkunde.de/lebensmittel/fette-oele/samen-nuesse/paranuss.html
 8. Lebensmittel | DocMedicus Vitalstofflexikon, http://www.vitalstoff-lexikon.de/Spurenelemente/Selen/Lebensmittel.html
 9. Selen - ein guter Schutz für unseren Körper, https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/selen-ein-guter-schutz-fuer-unseren-koerper-17732
 10. Selenmangel nimmt zu: Klimawandel hat Einfluss auf unser Essen, https://www.bzfe.de/inhalt/selenmangel-nimmt-zu-29778.html
 11. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Selen, https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/faqs/selen/
 12. Die ganze Welt der Vitamine, Mineralstoffe und Enzyme. garant Verlag GmbH, Renningen (2016)
 13. Selen und Human-Biomitoring Stellungnahme der Kommission „Human-Biomonitoring“ des Umweltbundesamtes, https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/377/dokumente/selen.pdf
 14. Benton, D., Cook, R.: The impact of selenium supplementation on mood. Biol. Psychiatry. 29, 1092–1098 (1991)
 15. Nahrungsergänzungsmittel, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7874.html
 16. Barceloux, D.G.: Selenium. J. Toxicol. Clin. Toxicol. 37, 145–172 (1999)
 17. Selen und Vitamin E nur bei Mangel, https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2014/05/02/selen-und-vitamin-e-nur-bei-mangel
 18. Selen und Vitamin E, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7020.html
 19. Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT): Questions and Answers, https://www.cancer.gov/types/prostate/research/select-trial-results-qa
 20. Daragó, A., Sapota, A., Nasiadek, M., Klimczak, M., Kilanowicz, A.: The Effect of Zinc and Selenium Supplementation Mode on Their Bioavailability in the Rat Prostate. Should Administration Be Joint or Separate? Nutrients. 8, (2016). doi:10.3390/nu8100601
 21. Problematik, Klinik und Beispiele der Spurenelementvergiftung - Selen, https://www.gtfch.org/cms/images/stories/media/tk/tk79_1/mueller1.pdf
 22. van Zuuren, E.J., Albusta, A.Y., Fedorowicz, Z., Carter, B., Pijl, H.: Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis. Cochrane Database Syst Rev. CD010223 (2013). doi:10.1002/14651858.CD010223.pub2
 23. Ventura, M., Melo, M., Carrilho, F.: Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017, (2017). doi:10.1155/2017/1297658
 24. Drutel, A., Archambeaud, F., Caron, P.: Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clin. Endocrinol. (Oxf). 78, 155–164 (2013). doi:10.1111/cen.12066
 25. Pschyrembel Online | endokrine Orbitopathie, https://www.pschyrembel.de/endokrine%20Orbitopathie/K0FR6/doc/